Városlista
2025. október 22, szerda - Előd

Hírek

2014. December 07. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Bouvet blog

Íme, az elronthatatlan bejgli receptje

Íme, az elronthatatlan bejgli receptje

Nem kell keleszteni, és 12 perc alatt összeállítható. Nem hiszi? Kattintson!

A most következő receptet a Bouvet blogon találtuk, és azért merjük bátran, jó szívvel ajánlani olvasóinknak is, mert a blog szerzője 12 éve ezzel aratja a legnagyobb sikereit karácsonykor. Mint írja, a recept alapján azok is ínycsiklandó bejglit készíthetnek, akiknek nem feltétlenül a konyha a második otthonuk.

Hogy mi kell majd hozzá?

Nos, lássuk. A blog szerzője szerint a töltelékkel érdemes majd kezdeni, amihez szükség lesz

fél kiló darált dióra vagy mákra
30 dkg cukorra (ha cukrozott mák-dió töltelékkel dolgozik, erre nem lesz szükség)
2 evőkanál mézre
citrom reszelt héjára
2dl forró tejre
mazsolára (ízlés szerint).

A tésztához sincs szükség túl sok mindenre, íme:

egy kilogramm finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
csipet só
kis doboz tejföl
30 gramm élesztő
kis hideg tej

Kezdjünk bele!
A töltelékkel kezdd!
Mák- vagy diótölteléket kavard össze először. Végy fél kiló darált mákot vagy diót, rakj hozzá 30 dkg cukrot (ha eleve cukros bolti mák-dió töltelékkel dolgozol, ez utóbbi nem kell), 2 evőkanál mézet, pici reszelt citromhéjat és ha nálatok szeretik a mazsolát, az is mehet bele ízlés szerint. Az egészet öntsd le 2 dl forró (de nem forralt) tejjel, majd rakd félre, hűljön picit.

2-2 rúd bejglihez kell ennyi massza.
És jöjjön a tésztája. Egy kiló finomlisztet dobj bele egy keverőtálba. 50 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 3 tojás sárgáját, pici sót és egy kis doboz tejfölt (vagy a nagy dobozból úgy öt—hat nagy evőkanálnyit) és ezeket legyintsd össze.
30 g élesztőhöz rakj külön tálban pici hideg tejet és villával kavarászd őket össze. Fontos, hogy ne legyen meleg a tej,mert nem akarjuk még, hogy a tálban elkezdjen nekünk megnőni. Teljesen elegyítsd össze az élesztőt és ha megvan, rakd hozzá a tésztához.
Jól gyúrd össze, én mindig mixerrel szoktam a dagasztólapáttal. Oszd négy részre, nyújtsd ki téglalappá és pakold rá a töltelék egynegyedét, a téglalap szélein hagyj ki helyet. Tekerd fel, a tetejét kend meg előbb tojás sárgájával, majd tojás fehérjével, hogy márványos legyen, picit szurkáld meg villával és pakold be előmelegített sütőbe, amely olyan 150 fokos. (Mivel a tésztához tojás sárgája kellett, így én a tetejét zömmel csak fehérjével kenegetem.) A négy tekercs ráfér a gyári sütőtálcákra, de majd látod, mert ha külön tepsid van, abba lehet, csak két tekercs fér fel.
Sosem mértem mennyi idő alatt sül meg, de tűpróbával meg szemmel láthatóan is látszódik. Amikor már barnás a teteje, az eléggé hivalkodó jel, de 45 perc körül lehet..
Ugye, hogy nem ördöngős?

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 22. 06:31, szerda | Helyi

4,1-es magnitúdójú földrengés volt Csongrád térségében

2025. Október 21. 21:44, kedd | Helyi

Új fejezet nyílt a hazai élelmiszeriparban – korszerű pelletáló üzemmel bővült a Júlia Malom Kunszálláson

Kunszálláson hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a Júlia Malom Kft. legújabb fejlesztését, a modern korpa-pelletáló üzemet.

2025. Október 20. 16:48, hétfő | Helyi

Batthyány-s diák a MANT–HUNOR országos rajzpályázat díjazottjai között

Kiemelkedő eredményt ért el Kiss Natália, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.z osztályos tanulója a „MANT – HUNOR Rajzpályázat 2025” országos diákversenyen.

2025. Október 20. 16:23, hétfő | Helyi

Márton-napi mulatság a Móra Ferenc Művelődési Központban

„Év kerék” – hagyományőrző program kicsiknek és nagyoknak