Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Influenza járvány még nincs, de oltás már van

Influenza járvány még nincs, de oltás már van

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védőoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott - mondta a megbízott országos tiszti főorvos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére - jelentette ki Paller Judit.

Szeptemberben elindult az influenza-figyelőszolgálat. Influenzajárvány még nincs, azonban az oltást már most érdemes kérni a háziorvostól.A figyelőszolgálatban 1390 olyan orvos vesz részt, aki heti jelentésben számol be a fertőzés mértékéről - mondta Molnár Zsuzsanna epidemiológus, aki hozzátette, az idei szezonban háromkomponensű (kétféle A- és egy B-vírus elleni) oltóanyag lesz forgalomban, amelyet az Omninvest cég gyártott.

Az idei szezonban is a tavalyihoz hasonló - közepes - intenzitású járványra számítanak, a legtöbb megbetegedés február-márciusra várható. Az ingyenes vakcinákon kívül gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható. Csökken az oltási hajlandóság, míg az időskorúak tekintetében az uniós ajánlás 75 százalék, addig Magyarországon 30-31 százalékos az átoltottság ebben a korcsoportban. A tapasztalat az, hogy az ingyenes vakcinák többségét beadják az év vége előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk