Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2016. Július 23. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Ismerje meg az egyetlen embert, aki képes túlélni egy autóbalesetet

Ismerje meg az egyetlen embert, aki képes túlélni egy autóbalesetet

Az ausztrál hatóságok egy rendkívül látványos kampánnyal akarják elérni, hogy megszűnjön a baleseti halál az utakon.

Bármennyire is sokat fejlődtek az autók biztonsági rendszerei az elmúlt években, a biztonságérzetünk továbbra is csak szubjektív. Ma már ugyan jóval többet bírnak ki az autók, és sokkal több esetben képesek megóvni az ember épségét, de egy komolyabb ütközésnél minimálisak a túlélési esélyek. Erre szeretné felhívni a figyelmet az ausztrál közlekedésbiztonságért felelős hatóság (TAC) is, így megteremtették az egyetlen embert, aki képes lehet túlélni egy ilyen balesetet.

Graham egy csapatmunka eredménye: Patricia Piccinin művész, Christian Kenfield vezető traumatológiai sebész, valamint David Logan közútbiztonsági mérnök hívták őt életre. A koncepció az volt, hogy megnézzék, hogyan nézne ki az emberi szervezet, ha a balesetek túlélésére lenne kitalálva.

Graham sisakszerű koponyája az extra agy-gerincvelői folyadékkal képes megvédeni az agyát a súlyos ütközéseknél, amiket különböző szalagok is tartanak, hogy ne mozduljon el egy durva erőbehatás esetén sem. Az arca is párnázott, több a szövete és vastagabbak a csontjai.

Nyaka nincs, a szintén extra nagy bordái közé pedig légzsákok nőttek, hogy elnyeljék az ütközési energiát.

A kampánnyal a TAC azt szeretné elérni, hogy hogy a halálos balesetek száma nullára csökkenjen. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2013-ban 1,2 millióan haltak meg az utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 10. 16:54, péntek | Helyi

Vasárnap lesz a májusi vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. május 12. (vasárnap).

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.