Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Szeptember 04. 08:28, péntek | Helyi

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

Negyedik alkalommal került megszervezésre a Sarplaninac Tábor 2020. augusztus 28-30. között, a helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt.

A résztvevők az ország minden részéről érkeztek, és legtöbben kutyáikat is hozták magukkal. Ezen a találkozón minden évben összegyűlnek a fajta tenyésztői és tartói azzal a céllal, hogy szakemberek szemével szemrevételezésre kerüljön a hazai állomány, egyúttal kellemes kikapcsolódás mellett együtt töltsenek a pár napot a fajta kedvelői. A Sarplaninac, más néven Sárhegyi a volt jugoszláv tagállamokból származó pásztorkutya fajta. Eredeti funkciója és feladata a haszonállatok és a rá bízott terület védelme. A találkozón lebonyolított bírálat és tesztelés ennek megfelelően lett összeállítva, hogy a kutyák ösztöneit és képességeit vizsgálja a küllemi értékelés mellett. A szombati bírálat során Polgár Adrijana küllembíró és a fajta szakértője minden kutya felvezetésekor részletesen kiértékelte látottakat. A küllembírálatot kiegészítette a viselkedést tesztelő lövés- és közömbösségi teszt, valamint felnőtt kutyáknál a bátorságpróba, hiszen ennél a fajtánál fontos, hogy betöltsék eredeti funkciójukat, és hordozzák a pásztorkutyákra jellemző tulajdonságokat. A tesztelésben Pásztor Antal közreműködött, mind a segédi feladatokban, mind a kutyák viselkedésének kiértékelésében. Idén 22 Sarplaninac vett részt a megmérettetésen főként az egy éves vagy a fiatal felnőtt korosztályból. A tenyésztők szakmai megbeszéléseket folytattak, ahol igyekeztek egyeztetni és összehangolni a követendő tenyésztési szempontokat. Este kötetlen, vidám hangulatú beszélgetés, bográcsozás, zenés mulatság következett. A csapat egy összetartó baráti közösséget alkot, de szívesen fogadják az újonnan érkező fajtakedvelőket is.

A résztvevők elmondása szerint most is nagyszerűen sikerült a találkozó, mindenki jól érezte magát, és már alig várják a következő tábort. A találkozón petőfiszállásiak is részt vettek, akik szintén e fajta lelkes hívei.

Nagy Tímea
szervező

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: