Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Február 25. 08:46, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Jogi esetek: Részeg az úton

Jogi esetek: Részeg az úton

Egy férfi éjszaka hazafelé hajtott. Rendkívül óvatosan, harminc kilométeres sebességgel vezette az autót lakott területen.

Szembejött egy szintén szabályosan és lassan haladó kocsi, a tompított fény valamelyest elvakította a sofőrt, így nem vette észre, hogy egy eszméletlen, részeg ember fekszik a sáv közepén, és elütötte. A férfi meghalt.

Az elhunyt fia az apja elvesztéséért a Kártalanítási Számla ellen indított pert, amely az ismeretlen gépkocsik által okozott kárért áll helyt, ez a kötelező felelősségbiztosítási rendszer végső védelmi vonala. Az elhunyt leszármazottja arra alapította keresetét, hogy az autóvezetés veszélyes üzem, tehát az ezzel összefüggésben okozott kárért csak akkor nem felel az üzemeltető, ha bizonyítja, hogy a tevékenységi körén kívül álló elháríthatatlan okból következett be a kár. Mivel az ismeretlen autó – egyébként szabályosan használt – lámpája elvakította a sofőrt, enélkül a baleset nem következett volna be, ezért a balesetet a szemből szabályosan érkező ismeretlen jármű okozta.

Ha megengednek nekem ennyi személyes kiszólást, ez azért elég vad érvelésnek tűnik, de az ügyet végül a Kúria döntötte el, miután a másodfok kártérítésre kötelezte a Kártalanítási Számlát azzal, hogy bár sem a gázoló, sem a szemben haladó nem követtek el semmi felróhatót, közösen felelnek a balesetért a veszélyes üzemre vonatkozó szigorúbb felelősségi szabályok miatt.

A Kártalanítási Számla jogászai azzal fellebbeztek, hogy a veszélyes üzemi szabályok lehetővé teszik a kimentést, ha elháríthatatlan külső okból következett be a baleset, márpedig az, hogy éjszaka az út közepén feküdjön valaki, olyan helyzetet teremt, amiben a balesetet maximális gondosság mellett sem lehet elhárítani.

Jogi értelemben a kérdés az volt, hogy a veszélyes üzemi felelősség – ami annyira szigorú, hogy mondjuk a kerék alól felpattanó kavics által okozott kárért is helyt kell állni a járművezetőnek – kiterjed-e erre az esetre vagy nem. A Kúria végül kimondta, hogy ebben az esetben a balesethez vezető okozati láncot az elhunyt indította azzal, hogy az úton feküdt. A szabályos fényszóróhasználat miatt felelősnek megtenni az ismeretlen szembejövő sofőrt az objektív felelősség kiterjesztése lenne, innentől kezdve minden balesetért lehetne hibás a szemből szabályosan érkező gépkocsi. Ezért az elhunyt fiának keresetét a Kúria elutasította.

Szerző: Dr. Tanács Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.