Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 22. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az aszpirin rendszeres szedése

Káros lehet az aszpirin rendszeres szedése

Egészséges felnőttek körében egyre gyakoribb az aszpirin rendszeres szedése a szívbetegségek megelőzésének reményében. Egy új átfogó tanulmány szerint ez azonban több kárt okozhat, mint amennyi jótékony egészségügyi előnnyel jár - írja a Fox News.

Az átfogó tanulmány keretében mintegy 27 korábbi, 2008 és 2012 között készült vizsgálat eredményeit elemezték, s megállapították, hogy túl sok egészséges ember szed aszpirin azért, mert egyes tanulmányok szerint az segít elhárítani a szívbetegségeket és a rákot.

Aki tehát egészséges, nincsen semmilyen szív-és érrendszeri betegségre utaló tünete, annak nem ajánlott a gyógyszer mindennapos szedése. Súlyos mellékhatásként ugyanis gyomor-bélrendszeri vérzés léphet fel.

Más a helyzet azokkal, akik már átestek stroke-on, vagy szívrohamon. Nekik ugyanis magas a kockázatuk a vérrögök kialakulására, s az aszpirinról ismert, hogy segít lebontani azokat és ezzel további egészségügyi problémák megelőzéséhez is hozzájárul.

Mindenképpen egyeztessen orvosával, de amennyiben egészséges, vegye figyelembe, hogy a gyógyszer rendszeres szedésének kockázatai még mindig felülmúlják az azzal járó jótékony hatásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.