Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Február 23. 09:19, hétfő | Életmód
Forrás: vital.hu

Károsabb az antibiotikum mint gondolnánk

Károsabb az antibiotikum mint gondolnánk

Ismert, hogy az antibiotikum felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, azonban a hosszútávú következményekre csak most kezdünk rájönni.

Ismert, hogy az antibiotikum felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, azonban a hosszútávú következményekre csak most kezdünk rájönni.

Az antibiotikum-használat igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ezzel a gyógyító módszerrel. Megfelelően használva a szer elpusztítja a kártékony baktériumokat, azonban az esetek egytizedében nem kívánt mellékhatások jelentkeznek. A kezelés hatására a bél normál flórájának összetétele felborul, és csak mostanában kezdjük egyre inkább megérteni, hogy a szimbiózis ilyen károsodása a biológiai folyamatok milyen széles spektrumába képes beleavatkozni (például: cukoranyagcsere, emésztés, immunrendszer és viselkedés).

A Gut oldalain bemutatott tanulmány egérkísérletes modellben vizsgálta a szokványos antibiotikumok hatását. Andrey Morgun professzor és az Oregoni Állami Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a kezelés nem csupán a bélflórát irtotta ki gátolva ezzel egyes immunfolyamatokat, hanem elpusztította a bélhámsejteket is. A szóban forgó elemek érintkeznek a béltartalommal, és alapvető szerepet töltenek be a folyadék, a cukor és a tápanyagok felszívódásában.

Emellett sérül a bélsejtek és a baktériumok közötti kétoldali kommunikáció is, ami nem csupán felszívódási zavarok és hasmenés forrása lehet, de egyes immunfunkció sérülése miatt elhízáshoz, depresszióhoz és allergiás betegségekhez is vezethet. A károsodás már a sejtek energiatermelő részecskéiben, a mitokondriumokban is megnyilvánul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:05, péntek | Életmód

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és a gyógyszerészkamara

A tájékoztatás és koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon