Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2018. Március 15. 08:23, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Képzőművészeti kiállítás nyílt a Petőfi Emlékév keretében

Képzőművészeti kiállítás nyílt a Petőfi Emlékév keretében

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a 2018-2019-es évet Kiskunfélegyháza Város Képviselőtestülete Petőfi Emlékévnek nyilvánította.

Az emlékév ünnepi programjaihoz kapcsolódva március 14-én kiállítás nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában a Kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kortárs képzőművészeinek gyűjteményének anyagából.

A megjelenteket Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója üdvözölte, külön köszöntve Csányi József polgármestert és az intézményvezetőket.
Az igazgatónő szavait követően Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész nyitotta meg ünnepi gondolataival a kiállítást:

- Ez a kiállítás megnyitó kicsit megosztja magát. Hiszen holnap hazánk fontos, kiemelkedő ünnepe lesz, amelynek emlékezete a kiállítás megrendezésének egyik oka. Ha történész lennék, ékes szavakkal, hiteles események felsorolásával szólnék Önökhöz….de sajnos nem vagyok. E kiállítás megrendezésének másik oka az 1848-as szabadságharc egyik kiemelkedő alakjának Petőfi Sándornak az emlékezete. Ha irodalmár lennék, gyönyörű példák során át eleveníteném fel Petőfi költészetét, személyiségét. Segítségül az örök barátot Arany Jánost hívnám…De sajnos irodalmár sem vagyok. Hogyan állok hát Önök előtt? Ha szívembe nézek, szinte félelmet érzek a feladat nagy súlya miatt. Mi lehet az a szilárd talapzat, mely jogosítványt ad nekem a kiállítás megnyitására? Én a köznép egyszerű tagja vagyok. Viszont köznépből tevődik össze a társadalom, a társadalomból pedig a vezetők emelkednek ki. A közkatonából tevődik össze a hadsereg és belőlük emelkedik ki a hadvezér.

- A jelen kiállítás anyagát végigtekintve jobb érzés a „nyáj”-ra gondolni az alkotók kapcsán, mint kiemelni, avagy rangsort állítani a művészek között. Hiszen az alkotók feladata is egy volt. A Kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum már 35 éve hirdeti meg Petőfi Sándor művészetéhez kapcsolódóan képzőművészeti pályázatát. Ezekiből a művekből jött létre az a gyűjtemény, mely a szakmai által zsűri által javasoltan került a múzeum tulajdonába. Jelen kiállítás ezen kortárs képzőművészeti gyűjteményből készült – mondta a grafikusművész a tárlat bemutatása kapcsán.

A megnyitó gondolatokat követően – csakúgy, mint a jeles esemény nyitányaként - Benséné Kis Szilvia, Pázmándi Judit és Vas László előadásában Petőfi Sándor megzenésített verseit hallgathatták meg a jelenlévők.

A kiállítás megtekinthető a művelődési központ nyitvatartási idejében április 22-ig.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE