Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Május 10. 14:31, péntek | Helyi
Forrás: - Gulyás -

Készül a Petőfi szobor talapzata

Készül a Petőfi szobor talapzata

Soros ülését tartotta május 9-én a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság a Városházán. Az ülésen Bozóki István kőfaragó számolt be a felújítás alatt álló Petőfi szoborról és a készülő talapzatról.

Soros ülését tartotta ma (május 9-én) a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság a Városházán. Az ülésen Bozóki István kőfaragó számolt be a felújítás alatt álló Petőfi szoborról és a készülő talapzatról. Mindezen túl szó esett a július 31-re tervezett avatási ünnepség részleteiről is.

Bozóki István lapunk érdeklődésre elmondta, a kőmunkálatok 70-80 százalékos készültségben vannak. A fő elemek kivágása, csiszolása már megtörtént. A következő feladat az elemek műhelyben való összeállítása és a felületképzés. Máté István szobrászművésszel együtt végzett kutatás során kiderült, hogy nem vasváz tartja össze, helyzetbe a Petőfi bronzszobrot. Az alkotás egy nagyon régi úgynevezett „római” öntési eljárással készült, ami manapság technikai bravúrnak számítana. Mivel nincsen benne tartóváz, az elemeket az anyaghoz öntött L alakú perem segítségével csavarozták össze. Az illesztések olyannyira pontosak, hogy a 100 esztendő alatt keletkezett hajszálrepedésekbe most sem fér bele egy borotvapenge. A következő lépés, hogy a meglévő kutató nyílás mellett még néhány újabbat kell vágni. Ennek segítségével fel tudják mérni a szobor belsejét a tetejétől a talpáig. A kutatónyílásokat ezt követően hegesztéses technikával eltüntetik. A szobor újra lesz cizellálva, antikolva, majd méhviaszos technológiával ápolva. A műalkotás nem a régi barna és zöld színét fogja visszakapni, hanem egy új bronzszobor képét fogja mutatni. A szobor új talapzata arányaiban és formai kivitelezésében azonos lesz a régivel, anyagát tekintve azonban nem. A talapzat nem műkőből, hanem gránitból készül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.