Városlista
2025. szeptember 17, szerda - Zsófia

Hírek

2017. Április 16. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Két recept a locsolók örömére

Két recept a locsolók örömére

Ami nem hiányozhat a húsvéti asztalról, az a finom ital és a finom sütemény! Mutatunk két receptet, aminek biztosan örülni fognak a locsolók!

Házi tojáslikőr

Hozzávalók kb. 1 literhez:

  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • 1,5 dl vodka

A tejet és a tejszínt öntsük lábosba, tegyük bele a félbevágott vaníliarudat, forraljuk fel, majd adjunk hozzá 10 dkg cukrot. Várjuk meg, míg a cukor teljesen feloldódik, vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. A tojássárgájákat keverjük habosra a maradék cukorral - hogy könnyebben feloldódjon, kanalazzunk hozzá egy kicsit a kihűlt keverékből. Ha a tojássárgája kissé kifehéredett, öntsük hozzá az átszűrt tejes keveréket, majd a rumot és a vodkát is. Keverjük addig, míg teljesen egynemű lesz a folyadék. Végül öntsük üvegbe, és egy éjszakát érleljük hűtőszekrényben - hidegen tálalva a legfinomabb.

TIPP:

Mivel a tojások nyersen kerülnek az italba, válasszunk szalmonellamentes fajtát, hogy biztosan elkerüljünk a fertőzésveszélyt.

Húsvéti gyömbéres keksz

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 dl tej

A cukormázhoz:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 kiskanál citromlé
  • 2 evőkanál forró víz

A hozzávalókat a tej kivételével egy nagy tálba öntjük és tésztát gyúrunk belőlük. Ha nehezen akar összeállni a massza, egy kis tejet locsolhatunk hozzá. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4-5 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd tojás alakú formákat szaggatunk belőle. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Amíg a sütemények kihűlnek, elkészítjük a cukormázat. Egy kis tálba mérjük ki a porcukrot, majd öntsük rá a forró vizet és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a citromlevet, hogy szép fényes legyen, és már díszíthetjük is vele a kihűlt süteményeket.

TIPP: Az elkészült cukormázat osszuk szét 3-4 kisebb tálkába, és mindegyik cseppentsünk pár csepp ételfestéket: kéket, pirosat, sárgát, zöldet, de keverhetünk saját színeket is, például rózsaszínt, lilát. Az igazán kreatív díszítéshez hívjuk segítségül a szorgos kis gyerekkezeket is!

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi

Sokba kerül a reggeli száguldozás

Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.

2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi

Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat

A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.

2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi

Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon

Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.

2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi

Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén

A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.