Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Március 21. 15:22, kedd | Helyi
Forrás: Világgazdaság

Kevesebb kukáscég lesz

Kevesebb kukáscég lesz

A nagyobb hatékonyság reményében regionális konzorciumokba szerveződik a 109 hulladékszállító közszolgáltató társaság.

Nemsokára csak a töredéke működik a mai 109 hulladékgazdálkodó közszolgáltató cégnek, a terület már zajló átalakulásának végére régiónként csak egy-egy ilyen társaság üzemel majd az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től kapott válasz szerint. Az új rendszernek április elejére kellene felállnia, de a zárás térségenként eltérhet a hatósági, engedélyezési, cégbírósági és egyéb eljárások miatt.

Az optimális régiók kijelölése az ellátásért felelős, együttműködő önkormányzatok hatásköre. Önkormányzati feladat az új konzorciumok kialakítása is, ehhez átalakíthatják a meglévő hulladékgazdálkodási társulásokat, vagy új jogi személyt hozhatnak létre. Települési teendő az is, hogy mielőbb csatlakozzanak a társulásokhoz az azokban még részt nem vevő önkormányzatok, illetve annak felmérése és kiválasztása, hogy mely közszolgáltatók képesek ellátni e feladatokat. A műszaki paramétereket azonban az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) előírásai határozzák meg.

A cél az, hogy méretgazdaságos regionális közszolgáltatók lássák el a feladatot. Az OHKT szerint annak a közszolgáltatónak célszerű adni a régiós szintű teendőt, amely az adott térségben egyébként teljeskörűen el tudja látni a közszolgáltatási feladatokat. A Világgazdaság úgy tudja, hogy az új felállásban a ma még önálló, kisebb cégek a régiós feladatot elnyerő, nagyobb társaság beszállítói lesznek.

Az átalakulás után optimálissá válhat az érintett közszolgáltatás gazdasági működése – részben, mert illeszkedik a távolságokhoz –, és nőhet a hulladék-újrahasznosítás aránya is. Az NHKV szerint ugyanis a mai struktúra nem motivál sem a közszolgáltatók költséghatékonyabb működésére, sem a hulladékhasznosítás gazdasági lehetőségeinek kiaknázására. Ráadásul területenként nagyok az eltérések a közszolgáltatásban, holott a kormány a szakterület megújításával egységes, nullszaldós nonprofit közszolgáltatás kialakítására törekszik. Végül az is célja a változásnak, hogy ne nőjenek a hulladékszállítási tarifák, és hatékony legyen az uniós forrásból megvalósult fejlesztések üzemeltetése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.