Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 13. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kevesebb lesz a méz

Kevesebb lesz a méz

A lefagyott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei akácosokban kevesebb mézet gyűjthetnek az idén a méhek – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója.

Kovács Csaba elmondta, a becslések szerint méhcsaládonként 15–20 kilogramm átlagú akácméztermés várható, szemben a tavalyi 25–30 kilogramm közötti átlaggal. Hozzátette: a méhek által gyűjtött méz mennyisége természetesen a vándorhelyek állapotától függ, hiszen a februári–áprilisi fagy különböző mértékben károsította az akácfákat, s lesz olyan hely is, ahol mindössze néhány kilogramm mézre számíthatnak a méhészek.

Kovács Csaba tájékoztatása szerint a februári mínusz 20–25 fokos, valamint az április 10-ei mínusz 7–11 fokos fagy a legnagyobb kárt a nyírségi és a beregi tájegység akácerdőiben okozta, ott szinte teljesen lefagytak a virágok. A megye többi területén is kevesebb virág nyílt, általában fél- és kétméteres sávban virágoznak az akácfák. Ez a dombtetőkre és a domboldalakra jellemző, a sík területeken jóval kevesebb a méheket csábító szirom – mondta.

A méhészeti szaktanácsadó megjegyezte, hogy hétfőn és kedden esős időjárás akadályozta a méheket a mézgyűjtésben, és a hét végén is kedvezőtlen időjárást jósolnak a meteorológusok, pedig most kellene igazán a jó idő.

Becslés

Szabolcsban az országos méhészeti egyesületnek 1570 méhész a tagja, s rajtuk kívül még 80–130 között van azoknak a száma, akik méhészettel foglalkoznak, de nem tartoznak a szervezethez. A méhcsaládok számát 90 ezerre becsülik a megyében, így várhatóan 13 500–18 000 mázsa akácméz begyűjtése várható a szabolcsi méhészeknél. Kovács Csaba megjegyezte: két hét múlva már pontosabb számot közölhet az OMME a jelenlegi becslések helyett.

A szaktanácsadó kitért arra is, hogy az idei tavaszon a repcevirágzás sem hoz jó méztermést a szabolcsi méhészeknek. Az őszi kevés csapadék miatt rosszul keltek a repcetáblák, 60–70 százalékukat kiszántották a gazdálkodók, s helyére kukoricát és napraforgót vetettek.

A februári és áprilisi fagy is károsította a sárgán virágzó táblákat, így jelentősen szűkült a méhek vándorhelye, jóval kevesebb virágmézet gyűjthetnek. Jó, ha néhány kilogrammos átlagot hoznak a repcetáblák – mondta a szakember.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során