Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2019. Május 27. 09:45, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiállítás nyílt Horváth Mónika illusztrátor munkáiból

Kiállítás nyílt Horváth Mónika illusztrátor munkáiból

A Városalapítók Hete rendezvénysorozat keretében kiállítás nyílt Horváth Mónika illusztrátor munkáiból a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

A május 24-én tartott kiállítás megnyitón Szabó Ildikó művésztanár mesélt az alkotó életútjáról és méltatta annak munkáját.

- A látszólag könnyed rajzok mögött a Móra Ferenc Gimnázium egykori diákjának komoly munkája áll. Egyéni stílusjegyei végigkísérik egész életútját. Épp ezért anno megvívta csatáját egykori tanárával, Rosta Ferenccel is, aki mindig komoly témákat várt tőle. Mónika töretlenül ragaszkodott a valós létben felfedezhető meseszerűséghez. Hétköznapi tárgyakat, esernyőt, széket, cipőt és madarakat, macskákat rajzolt. Bravúrosan lendületes tollrajzain megelevenedtek a tárgyak. Némán meséltek: az ott felejtett esernyő a gazdájáról, a faágról üresen lelógó hinta egy magányos gyerekről. Mónika rajzai ma is narratívak. Mesélnek, de mindannyiunknak mást. Nem is véletlen tehát, hogy grafikusi karrierje illusztrátorként indult. Bár felnőtteknek szóló irodalomhoz is készített könyvborítókat, mégis a gyermekkönyvek illusztrálása áll legközelebb. Világa sokak számára könnyed, gyermeteg dolog, mint ahogy a gyermekirodalomról mondják: ezt akárki tudja. De ha belegondolunk, talán mégis a legfontosabb mind az irodalomban, mind a képzőművészet terén, hiszen a gyermekkorban alakul ki az erkölcsünk, ízlésünk és egész életünk, felfogásunk alapja. Horváth Mónika illusztrációi a legmagasabb esztétikai színvonalon állnak. A rajtuk felnövő gyermek megtanul különbséget tenni az érték és a bóvli között. Karaktereinek arckifejezései, gesztusai a szeretet, együttérzés, kedvesség lenyomataként erősítik a gyermekekben ezeket a tulajdonságokat. Aki ezeket a rajzokat nézi, megtanulja mi az igényesség. Nemcsak illusztrációi, hanem az újabb grafikái is gazdagon rétegzettek szó szerint és átvitt értelemben is – részletezte a művész stílusvilágát Szabó Ildikó.

A most nyílt kiállításon nemcsak Mónika mesekönyv illusztrációi láthatóak, hanem azok a dobozgrafikák, melyek megalkotását nemrégiben kezdte el a művésznő.
- A dobozgrafikák meditációs művek. Álljanak meg előttük épp úgy, mint gyermekkorukban a 3D-s, kihajtható mesekönyvek előtt, felejtsék el honnan, milyen gondok közül jöttek csak kukucskáljanak be a doboz rétegei közé! Lassan fúrják képzeletüket a rajzolt levélkék közé, nézzenek a madárka szemébe, majd lépjenek be saját Narniájukba! – erre biztatta a megjelenteket Szabó Ildikó.

A kiállítás megnyitót Németh Donát zongorajátékával színesítette, melyben Chopin: Fantaisie Impromptu című művét adta elő.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.