Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 01. 18:05, kedd | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kibertámadás ért egy biztosító társaságot Izraelben

Kibertámadás ért egy biztosító társaságot Izraelben

Kibertámadás ért egy biztosító társaságot Izraelben, iráni hekkerekre gyanakodnak - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az izraeli Nemzeti Kiberhálózat közleménye szerint hétfő este hekkerek, számítógépes bűnözők támadták meg a Sirbit biztosítótársaság szervereit, melynek weboldala összeomlott, és attól tartanak, hogy sok ügyfél, köztük a köztisztviselők személyes adatai kiszivárogtak.

A BlackShadow, vagyis fekete árnyék nevű hekkercsoport magára vállalta az akciót, és nyilvánosságra hozta a vállalat hangfelvételét egy ügyféllel folytatott beszélgetésről, valamint izraeli személyi igazolványokat és gépjármű vezetői jogosítványokat, köztük egy vezető bíróét is.

A megszerzett személyes adatok között sok köztisztviselőről szóló információt is ellophattak, mert 2005-ben a Sirbit vállalat nyerte meg a közalkalmazottak magángépkocsijának biztosítására kiírt éves pályázatot, és sok éven át megőrizte ezt a piaci szegmenset.

A BlackShadow nevű hekkercsoport a közelmúltban megnyitott Twitter-fiókjában vállalta a felelősséget a számítógépes támadásért a Sirbit hálózati infrastruktúrája ellen, s állításuk szerint a vállalat szervereiben is kárt okoztak.

Izraeli kiberszakértők szerint ez a csoport próbálta megtámadni Izrael több számítógépes rendszerét néhány hónappal ezelőtt, de akkor megfékezték őket. Omri Segev Mojal, a Profero nevű cég kiberszakértője szerint Izrael kedvelt célpontja főként iszlamista "hektivistáknak", akik politikai okokból hajtanak végre kibertámadásokat.

"Az iráni-izraeli konfliktus újabb kiéleződése miatt fennáll annak a lehetősége, hogy az irániak állnak a támadás mögött, egy aktivista csoport mögé bújnak, ahelyett, hogy hivatalosan felfednék magukat" - vélekedett a szakértő a ynetnek.

Egy frissen közzétett tanulmányból kiderült, hogy iráni hekkerek álltak több tucat november eleji, izraeli vállalatok ellen elkövetett ransomware-támadás mögött. Minden cégnek 7-9 Bitcoin érmét kellett fizetnie a támadóknak (375-475 ezer sékel, ami mintegy 35 millió forint).

Ezen érmék végső rendeltetési helye a kriptovaluták iráni kereskedési platformja volt. Használatukhoz iráni telefonszámot és személyi igazolványt kellett bemutatni, amely a tanulmány szerint arra utal, hogy nagy valószínűséggel iráni állampolgárok állnak a támadások mögött. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy kapcsolatban voltak-e az iráni rendszerrel, s hogy valójában az Iszlám Köztársaságban élnek-e.

Az iráni atomprogram vezetőjének, Mohszen Farizadének - Teherán által Izraelnek tulajdonított - szombati meggyilkolása után az irániak többször is bosszúval fenyegették meg Izraelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése