Városlista
2019. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2019. Szeptember 11. 15:10, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiválasztásra kerültek Félegyháza új fái

Kiválasztásra kerültek Félegyháza új fái

A Zöldváros programban több, mint 200 új fát telepítenek városunkba, levélhullás után.

Ebből több mint 85 hatalmas, előnevelt fát Európa egyik legnagyobb faiskolájából, a hollandiai „Ebben” faiskolából vásárolja városvezetésünk, ahol évente 450.000 fát értékesítenek.

- Egyesével választottuk ki az új fákat a faiskolában, melyek gyönyörűek. Nagyon furcsa és felemelő érzés, hogy ezek a fák, amelyek 25-30 éve növekednek a faiskolában, két hónap múlva már az új főterünk fölé magasodnak majd. Megtiszteltetés, hogy részem lehetett ebben – nyilatkozta Csányi József polgármester közösségi oldalán.

A képekkel illusztrált beszámolóból azt is megtudtuk, hogy összesen 7 fajta fát vásárolt a félegyházi küldöttség. Platánokból három fajtát, magnóliákat, tiszafákat, japán díszcseresznyéket és aranyalmát.

A képen látható fa az Ótemplom főbejárata mellé kerül jobb oldalra. Rajta kívül még 3 darab ilyen hatalmas 30 éves platán kerül városunk egyik legszebb műemléke elé, az életveszélyességük miatt kivágott japánakácok helyére. A fák körülbelül 10-12 méter magasak, amely 4 emeletnek felel meg. A már jövő nyáron árnyékot adó fák és az eléjük épülő új szökőkút még a legmelegebb nyári napokon is hűsítő főteret biztosítanak a félegyháziaknak.

A képen látható egész sor már Félegyháza tulajdona.
34 ilyen fa kerül az Ótemplom és a Constantinum közé. Ezek 20-30 éves fák, amelyek csemetekoruktól fogva különleges lombkoronára vannak nevelve. Ilyet egy-két helyen csinálnak Európában. Az ültetés után egy templombelsőre emlékeztető boltíves fasorrá fognak összenőni. 6-8 méter magasak. A különös szépség mellett ezért választottak platánokat, mert ez Félegyháza fája. Most már nemcsak a Kossuth utcán találkozhatnak vele, hanem a főtéren is.

Aranyalma: Ez a szép egyed az Ótemplom oltára mögé kerül. Tavasszal virágzik, mint egy átlagos almafa. Különlegessége a nyáron fejlődő termése, mert nyár végére, ősz elejére tényleg arany-bordó színű termést nevel. Ősi keresztény szokás, hogy a templomok oltára mögé egy a bibliai időkre visszautaló „paradicsomi kertet” hoztak létre. Ezt idézzük meg Félegyházán. Az aranyalmafa a paradicsomi almafát szimbolizálja. Maga a kiválasztott fa 15 éves.

Magnóliafák: a Városháza előtti 12 magnóliafa különlegessége, hogy több törzsűre nevelték őket az elmúlt 20 évben. A kiválasztott egyedek 6-8 méteresek. A képen látható fa kerül a legközelebb az Országzászlóhoz. Az elültetett fák, mint egy-egy csokor virág fogják díszíteni az Országzászló környezetét. Tavasszal lesz a legszebb, amikor a fehér virágukat kibontják, és utána hóesésszerűen hullajtják le őket a májusi melegben.

Kossuth utcai platánok: A betegség miatt kivágott platánokat a híres fasorhoz igazodóan fehér törzsű platánokkal pótolják, összesen 7 darabbal. Ez két egyed például egy másik társukkal együtt az Kossuth utca elején lévő újságos pavilontól a Mártírok utcáig terjedő zöldfelületbe kerül. A többi pedig elszórtan a Kossuth utcán a kivágott fák helyére. Genetikailag egyébként ők állnak legközelebb a város eredeti, több, mint száz éves platánsorához. Ezek nem olyan magasak, mint a többi: 5-.6 méteresek. Ennek az az oka, a föld alatti közművek miatt sajnos nagyobb fákat nem tudnak telepíteni. Ezt úgy próbálják áthidalni, hogy az elültetett fák mellé egy olyan lemezt helyeznek el, amely távol tartja a gyökereket a közművektől és készteti a növényt, hogy lefele terjeszkedjen.

Így néznek ki a fák utazásra felkészítve.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 11:48, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2019. Szeptember 19. 09:00, csütörtök | Helyi

Káprázatos látvány tárult természetjáróink szeme elé hétvégén

A Kiskun Természetbarát Sportegyesület háromnapos túrára invitálta tagjait szeptember 13-14-15-én.

2019. Szeptember 19. 08:00, csütörtök | Helyi

Idősek világnapja

Szeptember 30-án, hétfőn 15 órakor rendezik meg az Idősek világnapja ünnepséget a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében.

2019. Szeptember 18. 16:13, szerda | Helyi

A gondolatok és érzelmek egészségi állapotunkra gyakorolt hatása

E témában tart előadást Balogh Béla Kiskunfélegyházán október 3-án, 18 órai kezdettel a Móra Ferenc Művelődési Központban.