Városlista
2025. szeptember 17, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Április 30. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kókusz…az élet csodája

Kókusz…az élet csodája

A kókusz minden cseppje és falatkája az egészségünket szolgálja, ráadásul a legváltozatosabban tálalható finomság.

Felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, nassolnivalónak is kiváló, de akár magunkra is kenhetjük.

Kókusztej: a gyomor gyógyítója
A kókusztej úgy készül, hogy a dió zamatos fehér húsát lereszelik, forró vízbe áztatják, majd préselik. Az abból kicsöpögő értékes lé a kókusztej. Ezt akár mi magunk is el tudjuk készíteni. Ha nem szeretnénk a préseléssel vacakolni, akkor turmixoljuk össze a kókusz húsát forró vízzel, hagyjuk állni egy éjszakán át, majd sűrű szövésű szűrőn vagy pelenkán hagyjuk kicsepegni a levet. Friss kókusz helyett használhatunk cukrozatlan kókuszreszeléket is. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. Jótékonyan hat a gyomor- bélrendszerünk működésére, a szív- és érrendszerünkre, de a szájüregi fekélyek gyógyítására is alkalmas. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a súlygyarapodást.
Vigyázat! A házilag készített kókusztej hamar megromlik, ezért érdemes az elkészítést követően 2-3 napon belül felhasználni, és addig is hűtőben tartani!

Kókuszhús: a fenséges nasi
A kókusz húsa nagyon tápláló, és gazdag vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban. A benne található laurinsav, amely az anyatejben is van, nagyon hasznos, immunerősítő, antibakteriális hatású anyag, amely megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Esti nassolásra kitűnő csemege.

Kókuszliszt: a gluténmentes alapanyag
A kókuszliszt állaga a búza finomlisztre hasonlít, felhasználásakor viszont sokkal több folyadékot vesz fel. A kiszárított, zsírtalanított, ledarált kókuszhúsnak nagyon magas a rost-, kalcium- és magnéziumtartalma. Gluténmentes, beilleszthető a paleolit étrendbe, az Atkins-diétába vagy akármelyik testsúlycsökkentő programba. A kókuszliszt nem azonos a ledarált kókuszreszelékkel. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kifejezetten ajánlott.

Kókuszolaj: a tökéletes zsiradék
Háromféle kókuszzsírt különböztetünk meg: a szűz, a szűrt és a hidegen sajtolt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókuszízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes, ezért nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, nem befolyásolja az ételek ízvilágát. A kókuszolaj csökkenti a vérnyomást, gátolja az érfalak meszesedését és nem emeli a koleszterinszintet. Hatásos a gombák és baktériumok elpusztításában, Candida betegségben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott a használata és még a bélflórákat sem károsítja. Segíti az inzulin felszabadulását, ezzel együtt csökkenti a glikémiás indexet is.

Címkék: hatás, kókusz, olaj, vitamin, zsír

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi

Sokba kerül a reggeli száguldozás

Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.

2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi

Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat

A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.

2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi

Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon

Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.

2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi

Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén

A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.