Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Március 18. 15:59, szerda | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Kopasz ágon ontja szirmait

Kopasz ágon ontja szirmait

A nyíló liliomra emlékeztető, a fehér vagy a piros árnyalataiban pompázó virágai valósággal beragyogják a kopár kertet – legalábbis azok, amelyek kora tavasszal, még a lombozatuk kifejlődése előtt nyitják virágaikat.

Nem mindennapi különlegessége a kertnek a liliomfa (magnólia), ami valójában csak bokor, s melynek szépsége leginkább egymagában állva (szoliterként) érvényesül.

A nyíló liliomra emlékeztető, a fehér vagy a piros árnyalataiban pompázó virágai valósággal beragyogják a kopár kertet – legalábbis azok, amelyek kora tavasszal, még a lombozatuk kifejlődése előtt nyitják virágaikat. (A másik nagy csoporthoz tartozók a levelek kifejlődése után, április-májusban hoznak virágot. Különleges, hatalmas virágaival ezek is kitűnnek, ám ebben az időben már sok más virágzó díszcserjéje is van a kertnek.)

A liliomfák (magnóliák) Kelet-Ázsia és Észak-Amerika meleg tájain nagy fajgazdagságban (örökzöld és lombhullató változatokban is) élnek a párás erdők árnyékos mélyén. Kínában a buddhista szerzetesek a tisztaság jelképeiként ezer évnél is régebben tartják a kolostorkertjeikben. Nagy, húsos szirmú virágaikat a bogarak porozzák, mivel a méhek ilyenkor még nem járnak. A liliomfát gyakran összekeverik az amerikai tulipánfával (Liriodendron tulipifera), amely pedig egészen más: igen szép növésű, valódi fa, és május-júniusban hozza narancsszínű foltokkal ékes, tulipán formájú, sárga virágait – amelyekről a nevét kapta. Ráadásul még a levele is hasonlít a tulipánvirág sziluettjéhez.

Amilyen szép, olyan kényes is a liliomfa. Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású és enyhén savanyú kémhatású talajban, a kert szélvédett részén, napon vagy félárnyékban fejlődik a legszebben.

A sok mészre és a szárazságra érzékeny, száraz tavaszon vagy a nyári kánikulában bőségesen kell locsolni. Gyökerei sérülékenyek, ezért rosszul tűri az átültetést. Metszést nem igényel. Fiatal példányai fagyérzékenyek, így legjobb ezek tövét télire fenyőkéreggel takarni. A kora tavasszal virágzó liliomfák egyik legszebb változata a bíborvörös virágú Magnolia liliflora Nigra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.