Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 02. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kóstolja végig Magyarországot!

Kóstolja végig Magyarországot!

Három éve alakult Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE), és mára országszerte kínál a turistáknak házi készítésű finomságokat, tájjellegű ebédet, szállást és szívélyes vendéglátást. Gergely Máriával, az egyesület elnökével az aktív, barátságokat építő turizmusról és Falusi Íz-lelő Túra pecsétgyűjtő nyereményjátékáról beszélgettünk a Rádió Orienten.

Ausztriában évtizedes hagyomány ez a fajta falusi vendéglátás: bemenni a helyi portára és ott együtt lenni a gazdával, együtt szedni a gyümölcsöt, bekapcsolódni munkájába, leülni az asztalához, megkóstolni hagyományos ételeit, elbeszélgetni vele. Magyarországon a 40 éves termelőszövetkezeti rendszer ezt eddig nem tette lehetővé, ám az elmúlt években megindult az ez irányú szerveződés: az FVSZE keretében Balaton déli partján, Észak -és Dél-Magyarországon, összesen 80 regisztrált szolgáltató várja a turistákat.

Az egyesület tagja lehet adószámmal rendelkező magánszemély és olyan falusi vendégasztal szolgáltató, aki kistermelői vagy szállásadói tevékenységet is folytat vagy a jövőben foglalkozni kíván ezzel. A magukat vidéki tájat kifőző bogrács logójával hirdető tagok között nem csak szállásadó és vendégasztal szolgáltatók, hanem kóstoló asztalt működtető kistermelők is vannak, akik különleges programokkal – többek között borkóstoló túrával, sajt-, lekvárkészítéssel, állatsimogatóval, szappankészítéssel – várják a látogatókat.

A FVSZE idén a legnagyobb turisztikai rendezvényen, az Utazás Kiállítás Vásáron is megjelent, ahol a vendégasztal szolgáltatás mellett a Magyar Turizmus Zrt. által is propagált Falusi Íz- lelő Pecsétgyűjtő Túra is bemutatkozott. A túra célja, hogy a városlakók kimozduljanak és elinduljanak felkeresni olyan helyszíneket, amelyeket egyébként nem vagy csak nehezen találnának meg. A füzet 30, a saját partnerek mellett gasztronómiai rendezvényeket is felsoroló programján lehet pecsétet gyűjteni. Aki az év során legalább tizenegyet összegyűjt és visszaküld az egyesület címére értékes nyeremények sorsolásán vesz részt a jövő év elején.

Ezen kívül az egyesület bekapcsolódott a Falusi Turizmus Országos Szövetsége által szervezett Vidékjáró mozgalomba is, melynek keretén belül tematikus napokat szerveznek különleges rendezvényekkel és kedvezményekkel. Az országos felhívás idén június 14-15-én Tájjellegű ételek kóstolója címmel várja az érdeklődőket. A nyár folyamán a Rétesfesztiválon, a bátyai Fokhagymafesztiválon és a szolnoki Gulyásfesztiválon is találkozhatnak a látogatók az Egyesület tagjaival.

Aki tehát szeret kirándulni, majd azt követően ínycsiklandó házias ételeket megízlelni, mintha csak vidéki nagymamájához látogatna, ebéd után pedig szívesen kvaterkázik a házigazdával, annak nincs más dolga, mint az egyesület honlapjáról bejelentkezni a kiválasztott falusi vendégasztal szolgáltatóhoz, és ha jól érzi magát, akár még meg is szállhat ott helyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben