Hírek
2019. Július 29. 08:44, hétfő |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Laborban előállított steaket ehetünk a jövőben

A klímának, az állatoknak és az egészségnek is jó – pár éven belül piacra kerülhet a laboratóriumban előállított steak.
Pontosan úgy kell elkészíteni, mint egy hagyományos steaket, ugyanolyan az íze és az illata, mégis más a megszokottnál. Az ínycsiklandó fogás alapanyaga ugyanis nem a vágóhídról került a tűzhelyre, hanem egy laborban növekedett.
Egy izraeli startup cég a fogyasztók egészséggel, környezeti terheléssel és állatvédelemmel kapcsolatos aggályaira adott választ, amikor belefogott a laboratóriumi körülmények között előállítható hús termelésébe.
Sejtszaporítás alapján dolgoznak
Az alapvető ötlet az volt, hogy sejteket vonnak ki egy szarvasmarhából anélkül, hogy az állatot levágnák – számolt be Neta Lavon kutatási és fejlesztési vezető az M1 Világ című műsorában. Mint mondta, az így kapott kismennyiségű sejt a további sejtszaporítás alapja lett, és ezekből alkotják meg azokat a különböző sejttípusokat, melyek az izomszeletet alkotják. Így alakul ki maga a steak, amit megeszünk – tette hozzá.
A laboratóriumban az izomsejteken kívül kötőszöveti-, zsír-, és véredény sejteket állítanak elő, majd ezeket egy megadott összetétel szerint kombinálják, végül pedig 3D technológiával alkotnak belőlük az eredetihez formájában, ízében és textúrájában is hasonló steakszeletet.
Évről évre nő a húsfogyasztás
A laboratóriumi körülmények között előállított termék iránt valószínűleg piaci kereslet is lenne, hiszen a húsfogyasztás évről évre nő. Az állati fehérje iránti nemzetközi kereslet éves szinten körülbelül 1 trillió dollárra tehető, és ez a szám folyamatosan csak növekszik – közölte Didier Toubia, az Aleph Farms start-up társalapítója.
Hangsúlyozta, a nemzetközi húskereslet a jövőben tovább növekszik majd annak ellenére, hogy egyre több növényi alapú alternatíva került piacra az elmúlt években.
A növekvő igény mellett a mesterségesen előállított marhahús a klímaváltozás megállításában is szerepet játszhat, hiszen a kérődző állatok tartásával nagy mennyiségű szén-dioxid és metán kerül a légtérbe. Bár a szarvasmarhák által kibocsátott szén-dioxid mértéke nagyobb, mint a metáné, utóbbi a légkörben 23-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír.
Elindulhat az első biofarmok építése
A légtérben található metán legjelentősebb forrásaként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is a szarvasmarha-állományt jelölte meg. Annak érdekében, hogy a laboratóriumi steaket mielőbb piacra bocsáthassák, a cég hamarosan megkezdi az első biofarmok építését, amelyek a termelés meggyorsítását segítik majd.
A címlapon látható kép illusztráció - forrás: hirolvaso.hu
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 17. 09:07, péntek | Helyi
Emlékezzünk együtt az 1956-os forradalomra és szabadságharcra
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezésre kerülő városi megemlékezésre.
2025. Október 16. 10:24, csütörtök | Helyi
Fekete Pálra emlékeztek Kiskunfélegyházán
Fekete Pál országgyűlési képviselő halálának 30. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület.
2025. Október 16. 09:53, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Október 14. 12:57, kedd | Helyi
Ízekkel és zenével búcsúzik az ősz Bugacon
Bugacon idén is megrendezik az Őszi búcsúztatót, ahol a falu apraja-nagyja együtt köszönhet el az évszaktól igazi közösségi hangulatban.