Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 29. 19:32, kedd | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

Leleplezték a Návay Lajos emlékművet

Leleplezték a Návay Lajos emlékművet

Április 29-én leplezték le a vasútállomásnál Návay Lajos emlékművét Kapus Krisztián, városunk polgármestere és Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke.

Április 29-én leplezték le a vasútállomásnál Návay Lajos emlékművét Kapus Krisztián, városunk polgármestere és Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke.

Kiskunfélegyháza lakosságának régi igénye volt már, hogy a város újraállítsa Návay Lajos, volt országgyűlési kévpiselő tiszteletére emelt emlékművet. Az alkotást a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert támogatásból és a város önkormányzatának támogatásából, valamint közadakozásból összegyűlt pénzből készítették el és állították fel. A jeles személyiség meggyilkolásának 95. évfordulóján, április 29-én történt meg az emlékmű leleplezése. A kőmunkálatokat a Bozóki Testvérek Kft. végezte el, a mű bronzangyalkáját pedig Máté István szobrászművész készítette el.

Kapus Krisztián, városunk polgármestere köszöntőjében felidézte az 1919. április 29-én történt kegyetlen gyilkosságot és beszélt az emlékmű történetéről. Miután megköszönte a felajánlásokat, átadta a szót Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, akitől megtudhattuk, hogy Návay mélyen keresztény ember volt és elkötelezett magyar, felelős hazafi. E három tulajdonsága elég volt ahhoz, hogy a XX. században, hogy az életével fizessen.

Emlékezzünk és emlékeztessünk arra, hogy a magyar politikai gondolat képviselőit meggyilkolhatják ugyan, de amit képviselnek, azt sohasem pusztíthatják el - mondta Dr. Kövér László.

Az ünnepi beszédek elhangzása után a köztéri alkotás megkoszorúzására került sor, városunk elöljáróinak közreműködésével.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.