Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2023. December 09. 19:08, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Luca-napi családi napot rendeztek Félegyházán

Luca-napi családi napot rendeztek Félegyházán

A Móra Ferenc Művelődési Központ minden évben megrendezi Luca-napi mulatságát, melyre mindig nagyon sok érdeklődő ellátogat.

Idén december 8-án várták a családokat a Luca-napi hagyományokhoz kapcsolódó kellemes időtöltésre.

Luca napjához több népszokás – jövő évi terméshez, egészséghez, házasságkötéshez - is kapcsolódik. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. De több boszorkányokhoz kapcsolódó hiedelemnek is táptalaja volt a Gergely-naptár bevezetése az év legrövidebb napja.

Például a Luca-székét is ekkor kezdték el faragni, melyet karácsonyig kellett befejezni és addig minden nap szorgoskodni kellett rajta. A hiedelem szerint amikor elkészült, az éjféli misén ráállva könnyedén meg lehetett látni, hogy ki a boszorkány a faluban. Luca-napján ültetik cserépben a Luca-búzát is, mely karácsonyra kihajt és a fiatal, zsenge hajtványoktól egészségesek lesznek az állatok.

A hagyományok jegyében zajlott rendezvényen a résztvevők Luca-napi búzát vetettek, mézeskalács és boszorkányos ajtódíszeket és papír boszorka bábokat készítettek, kifestőkkel, színezőkkel próbálták ki kézügyességüket. Voltak akik boszorkány-süveget is öltöttek, úgy szorgoskodtak az asztaloknál, mindez pedig csak emelete a kellemes délutáni foglalkozás hangulatát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.