Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2018. Augusztus 16. 12:16, csütörtök | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

Magyarországon egyedülálló napteleszkóp van Kiskunhalason

Magyarországon egyedülálló napteleszkóp van Kiskunhalason

A látogatók pénteken esténként találkozhatnak vele a helyi csillagdában.

Ilyen eszköz csak egy van! Balogh István, a kiskunhalasi Csillagászati Obszervatórium vezetője és a fia a közelmúltban lett kész azzal a napteleszkóppal, melyben két évtized munkája van.

A Nap 149 millió 600 ezer kilométerre van hozzánk. Ezzel a különleges napteleszkóppal lehet tanulmányozni a felszínét közelebbről. - A Nap felszínét az emberek akkorának látják, mint a Holdat. A Nap valójában egy izzó gázgömb, 5600-6000 Kelvin fok van rajta. Ezzel a távcsővel lehet vizsgálni a termonukleáris reakciókat – tudta meg a HalasMédia Balogh István csillagásztól. – Látok foltcsoportot, látom a felszínt. Tudom, hogy mikor lesz kitörés – tette hozzá.

A Kiskunhalason található, országosan is egyedülálló napteleszkóp kéttagú, légréses optikával rendelkezik, melyet anno a Zeiss Művek gyártott és ma már beszerezhetetlen. Hasonló is csak az Amerikai Egyesült Államokban található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)