Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 25. 20:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Már nem őröl, de hűen őrzi az emlékeket

Már nem őröl, de hűen őrzi az emlékeket

Lezárultak a Kiskun Múzeum udvarán magasodó Pajkos-Szabó-féle szélmalom felújítási munkálatai.

A Malmok útja elnevezésű, határon átívelő, uniós pályázati projekt záró rendezvényét február 13-án tartották meg a Kiskun Múzeumban, ahol a meghívott szerb és magyar vendégeket Mészáros Márta igazgató asszony köszöntötte.

A Malmok útja című projekt Magyarország és Szerbia határán átnyúló tematikus útvonal megvalósítását tűzte ki célul, mely e tágas alföldi vidék malmait szeretné bemutatni és megismertetni. Öt partner, és az öt település malmai fűződtek fel e megálmodott útvonalra, mely egyre valóságosabbá vált. Kiskunfélegyháza mellett Hódmezővásárhely, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark, Kikinda, Félegyháza szerb testvérvárosa, és a szintén szerbiai Orom település csatlakozott a pályázathoz. Nem véletlenül lett a projekt mottója a következő gondolat: A malmok őrölnek, az utak összekötnek… Úgy gondoltuk, hogy a megőrződött és megőrzésünkre bízott malmok összekötnek bennünket, a határok többé nem választanak el, így megtaláljuk az utakat, melyek szorosabbá kötik ismeretségünket és barátságainkat – részletezte az igazgató asszony a projekt legfőbb célját.

A Kiskun Múzeum udvarán álló malmot 1860-ban építtette Csányi Lajos földbirtokos Fábián János faragómolnárral a Kismindszenti út mellett, Félegyháza külterületén. A malomház vályogfalazatú, rengeteg felújításon átesett épület. A szélmalom faragott faszerkezete teljes épségben megmaradt, kivéve a vitorlákat és a szelestengelyt, amelyeket már az áttelepítéskor is pótolni kellett. A műemlék felújítási munkálataira nagyon nehéz volt kivitelezőt találni, végül egy helyi vállalkozás, a Bács-Ép-Generál Kft. vállalta a rekonstrukciót.

A beruházásnak és a gondos munkának köszönhetően a szélmalom kívül-belül megújult, így teljes mértékben hiteles képet ad a helyi molnáripar 19. századi virágkoráról. Olyan kulturális örökség és néprajzi, népművészeti emlék, mely gazdagon faragott berendezésével bemutatja a korabeli népművészet és a malomépítészet kivételes összefonódását, amely stílusát, sajátos megoldásait tekintve egyedi a Kárpát-medencében.

(Nyitófotó: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny / Galéria: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.