Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 29. 10:15, csütörtök | Belföld
Forrás: HVG

Márciusban megismétlődhet a januári káosz a hazai utakon

Márciusban megismétlődhet a januári káosz a hazai utakon

Ha február közepén dönt a parlament az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos módosításokról, a vállalkozásoknak ismét csupán szűk két hete lesz alkalmazkodni - írta a Világgazdaság.

Ha február közepén dönt a parlament az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos módosításokról, a vállalkozásoknak ismét csupán szűk két hete lesz alkalmazkodni - írta a Világgazdaság. A lap szerint az érintettek időt, egyértelmű szabályokat és válaszokat, adatvédelmi garanciákat, a megbízható adózók mentességet szeretnének.

A válaszadók 93 százaléka egyértelmű, hivatkozható gyakorlati útmutatót szeretne, több mint 80 százaléka az informatikai rendszer hibáinak javítását, a végleges verzió elkészülését követően pedig további egy hónap türelmi időt – derült ki a VG szerint abból a felmérésből, amit a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több mint 330 vállalat részvételével készített az EKÁER-rel kapcsolatban január közepén.

Bár a felmérést még azelőtt állították össze, hogy kiderült volna, a rendszer próbaüzeme március elsejéig tart, a lap szerint a javaslatok nagy része most is jól tükrözi az érintettek problémáit, bár nem tekinthető az MLBKT szakmai állásfoglalásának.

Arra a kérdésre, hogy mit javasolnának a döntéshozóknak az EKÁER-rel kapcsolatban, sorjáznak a hosszabb – 2-6 hónap – türelmi időt, a célok és a cégekre háruló adminisztrációs terhek összhangba hozását, a kockázatos termékek körének újragondolását vagy akár egy teljesen új, valóban hatékony és működőképes rendszer kidolgozását sürgető anonim válaszok.

„Bár ez még kevesekben tudatosult, az EKÁER gyakorlatilag minden vállalkozást érinthet: a termelő, gyártó, sőt még a szolgáltató területen tevékenykedőket is. Ez korántsem csupán a fuvarozókat érintő változás. Ha egy oktatással foglalkozó társaság számítástechnikai eszközöket vagy tantermi bútorokat rendel az EU-ból, aminek értéke meghaladja a 2 millió forintot vagy a 2500 kilogrammot, EKÁER-számot kell igényelnie, különben kockáztatja, hogy lefoglalják azt” – mondta a VG-nek Holics Szilvia, az MLBKT kommunikációs és marketingvezetője.

A szervezet tagjai december közepe óta több száz, a rendszerrel kapcsolatos kérdést küldtek a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) és a NAV-nak, ezek legnagyobb részére azonban máig nem kaptak választ.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára, Bíró Koppány Ajtony a lapnak azt mondta, az eddigi tapasztalatok és kormányzati egyeztetések alapján immár egyértelmű, sok a megoldandó probléma, és ezek nagy része jogszabálymódosítást igényel.

A következő parlamenti ülésnap, amikor az EKÁER kérdése napirendre kerülhet, február közepén várható. „Ha akkor döntenek is a jogszabály módosításáról, az érintetteknek ismét csupán szűk két hete lesz majd alkalmazkodni. Éppen ezért mindenképpen indokolt volna a március elsejei határidőt még legalább egy hónappal tolni” – tette hozzá a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;