Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Május 02. 19:00, szombat | Bulvár
Forrás: proaktivdirekt.hu

Mediterrán csodák: a vörösbor és a fokhagyma

Mediterrán csodák: a vörösbor és a fokhagyma

Bár a magyar konyhától és a magyar emberektől sem áll távol a vörösbor és a fokhagyma imádata, azért ebben mégiscsak a mediterrán országok lakói az igazi ászok.

Bár a magyar konyhától és a magyar emberektől sem áll távol a vörösbor és a fokhagyma imádata, azért ebben mégiscsak a mediterrán országok lakói az igazi ászok. Olyannyira, hogy az olasz ételek gyakorlatilag elképzelhetetlenek a fokhagyma nélkül, egy hamisítatlan itáliai, spanyol vagy francia est pedig nem nélkülözheti a vörösbort.

Vörösbor a mediterrán diétában
Nem csoda, hogy a mediterrán diétában előkelő helyen szerepel a bor fogyasztása. Naponta egy-két deciliter elkortyolgatása kifejezetten javasolt, ha szeretnénk eme diéta, avagy életforma szerint éldegélni.

A pirosszemű, fekete héjú fürtökben találhatóak úgynevezett polifenolok (legismertebbek a procianidinok és a rezveratrol), melyek szív- és érvédő szereppel bírnak. Ezek, antioxidáns hatásuknak köszönhetően tisztítják az érfalat, ezzel lelassítják, jobb esetben megakadályozzák a zsírok lerakódását az érfalakra (vagyis az érelmeszesedést), valamint gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását. A boreredetű fenolos vegyületek elősegítik az értágító hatású nitrogén-oxid termelését, továbbá meggátolják a vérrögök kialakulását.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a bor a legfőbb vitamin- és ásványi anyag forrásunkká léphet elő, de megfelelő mennyiségben tartalmazhat C- és B-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és mangánt.

Fokhagyma, a becses természetes orvosság
A fokhagyma kiváló baktérium ölő hatással rendelkezik. Ezenkívül kiváló gomba- és vírusölő. Értisztító hatásáról is ismert, egyszerűen kisepri a lerakódásokat, így természetesen segíthet az érelmeszesedés megelőzésében. Ezzel összefüggésben a koleszterinszint csökkentésre is használható, valamint hatásos véralvadásgátló.

Ha az erek beszűkülése következtében magas vérnyomástól szenvedünk, akkor is hatékony lehet a fokhagymakúra. Mivel antioxidánsokban gazdag (C-vitamin és szelén), ezért a rákmegelőzésben hatékony fegyver lehet napi 5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása mellett.

Előnyös egészségmegőrző tulajdonságainak köszönhetően tökéletes kiegészítő az általános immunvédelemben. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.