Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Július 04. 13:57, hétfő | PR
Forrás: (x)

Még nincs szúnyoghálód? Ezért érdemes felrakni!

Még nincs szúnyoghálód? Ezért érdemes felrakni!

A nyaraink ugyan egyre szárazabbak, ez azonban nem fogja vissza a szúnyogokat, mert megdöbbentően kis helyen és gyorsan szaporodnak. Megmutatjuk, miért annyira fontos szúnyoghálót tenni az ablakra.

Sok kattintásvadász hír terjed a neten mindenféle szúnyogok által terjesztett betegségről és ez a majomhimlő megjelenésével csak tovább fog romlani. Ezek általában csak szenzációhajhász cikkek, de nem minden ok nélkül tartunk a szúnyogok csípésétől. Érdemes ellenük nem csak szúnyogriasztóval, hanem szúnyogháló felszerelésével is védekezni. íme a legfontosabbak, amit a szúnyogokról tudni érdemes.

Tényleg vannak nálunk veszélyes szúnyogfajok?

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon 50 olyan szúnyogfaj él, amelyik őshonos, ezeknek csak egy töredéke támadja az embert. Megjelentek azonban trópusi szúnyogfajok is, amik korábban nem éltek hazánkban. Az ázsiai bozótszúnyog (Aedes japonicus) és a koreai szúnyog (Aedes koreicus) már olyan mennyiségben él, hogy megtelepedettnek tekinthető, de csak a dél-nyugati országrészben, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) pedig elszórtan és csak néhány településen volt megfigyelhető.

Tehát a kérdésre a válasz: igen is és nem is, vannak fajok, amik nem őshonosak nálunk, de ezek nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint a korábban itt őshonos fajtákból az emberre is támadó néhány szúnyogfaj.

Miért kell mégis a szúnyogháló?

A szúnyogok jelentette veszélyt annak ellenére komolyan kell venni, hogy nem feltétlen életveszélyes minden egyes vérszívó csípése.

A Magyarországon található szúnyogok leginkább a nyugat-nílusi lázt terjesztik, emellett előfordul, de nem járványügyi mértékben az usutu vírus és a bőrférgesség, amit sajnos szintén a szúnyogok hoznak magukkal.

A nyugat-nílusi láz állatról emberre terjed, a megfertőződött emberek négyötöde nem észlel tüneteket, súlyosabb esetekben azonban agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás is előfordulhat. Az usutu vírus ennél ritkábban fordul elő, de hasonló tüneteket produkál. A bőrférgesség elsősorban a kutyákra veszélyes, mert a szívférgességgel közeli rokon és hasonló pusztítást is végez, de a kisállatról könnyen átkerül egy szúnyogcsípéssel emberre is.

Használjuk a szúnyoghálót!

A szúnyogok leginkább az esti órákban támadnak, amikor otthonainkban megpihenünk és a napközben átmelegedett lakást szellőztetjük. A tépőzáras szúnyogháló egy egyszerű eszköz, ami sok bonyodalomtól megóv minket, szinte bármilyen ablakra felszerelhető és tartós védelmet biztosít. Érdemes hát felszerelni saját egészségünk és a család nyugalma érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.