Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Meghosszabbította a szaúd-arábai fegyverexport-tilalmat a német kormány

Meghosszabbította a szaúd-arábai fegyverexport-tilalmat a német kormány

A német szövetségi kormány újabb hat hónappal meghosszabbította a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari export tilalmát - jelentették be szerdán Berlinben.

A kormányülésen hozott döntés szerint a német védelmi ipari vállalkozások 2020. március 31-ig nem köthetnek új üzleteket szaúd-arábiai megrendelőkkel, és nem szállíthatják le, illetve nem nyújthatják szaúd-arábiai ügyfeleiknek a korábban megrendelt termékeket, illetve szolgáltatásokat.

Kivételt jelentenek azok a már folyamatban lévő fejlesztések, amelyeket Szaúd-Arábia más országokkal együttműködve folytat. Az ilyen projektekben német cégek továbbra is részt vehetnek, hogy ne akadjanak el a fejlesztések, de újabb megbízásokat nem vállalhatnak.

A kormány azért határozta el a szaúd-arábiai haditechnikai export felfüggesztését, mert a közel-keleti arab állam kezdettől fogva beavatkozott a szomszédos Jemenben 2014 óta dúló polgárháborúba. A kormánypártok a 2018 elején kidolgozott koalíciós szerződésben rögzítették, hogy Németország nem szállíthat hadiipari termékeket a jemeni konfliktusban közvetlenül érintett országoknak.

A folyamatban lévő üzleteket kezdetben nem állították le, de Szaúd-Arábia esetében Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt 2018 novemberében tovább szigorították a szabályt, teljes körű, vagyis a már kiadott exportengedélyekre is vonatkozó kiviteli tilalmat rendeltek el, és az idén márciusban újabb fél évre meghosszabbították a rendelkezést.

Németország a legnagyobb fegyverexportőrök között van, rendszerint a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és Oroszország után, és Szaúd-Arábia korábban a legnagyobb vásárlók közé tartozott. A szövetségi kormány a legutóbbi korlátozások nélküli teljes évben, 2017-ben 254 millió euró (85 milliárd forint) értékű exporthoz járult hozzá, amivel Szaúd-Arábia a hatodik helyen áll az ágazat felvevőpiacainak nagyság szerinti sorában Algéria, Egyiptom, Litvánia, az Egyesült Államok és Ausztrália után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.