Hírek
2017. Szeptember 05. 16:18, kedd |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Az emberi agyra sok minden lehet negatív hatással - az ingerszegény környezet, a mozgásszegény életmód vagy éppen a helytelen táplálkozás.
Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni ebből a szempontból.
Transzzsírok
Feldolgozott élelmiszerek, salátaöntetek, bolti húskészítmények, pékáruk, sütemények, burgonya- és kukoricacsipsz, cukorkák - transzzsírok mindegyikben vannak. Egy átlagember a napi ajánlott transzzsír-bevitel háromszorosát fogyasztja el, ami miatt emelkedik a szervezetben a káros LDL koleszterin szintje, amely ha tartósan így marad, akár Alzheimer-kórt és demenciát is okozhat. Kutatások kimutatták, hogy már egy havi transzzsírokban és szénhidrátban szegény étrend is elég lehet, hogy javuljon a szellemi teljesítmény és a vizuális memória.
Telített zsírok
A húsokon, csirkebőrön található zsírréteg, a vaj és a teljes tejből készült tejtermékek is ide tartoznak. Ha túlzásba visszük ezeket, akkor jelentősen gyorsítjuk a kor előrehaladtával egyébként is elkerülhetetlen memóriaromlást. Éppen ezért keressük inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint az olajos magok, az olívaolaj, a mogyoróvaj vagy az avokádó, mert ezek a szívet és az agyat is védik.
Cukor, cukorszirup
A finomított cukor és az egyszerű szénhidrátok szintén nem tesznek jót - nemcsak az agynak, hanem az anyagcserének és a hormonrendszernek sem. Éppen ezért érdemes például kerülni mindent, ami magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz. Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást, így az agyat sem terhelik feleslegesen!
Gyorsételek
A Neurology magazinban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a transzzsírokban (ezek pedig a gyorséttermi ételekben is bőven vannak) gazdag étrend hatására az agy szó szerint összezsugorodik, funkciói romlanak, és jelentős mértékű memóriavesztés következik be.
Adalékanyagok
Monoszódium-glutamátot (MSG) sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz ízfokozó hatása miatt - ez az anyag viszont káros az idegsejtek számára, és egy idő után pusztítani kezdi őket. Ez komoly neurológiai eredetű betegségekhez vezethet.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 19:34, csütörtök | Helyi
Elkészültek a Duna-Tisza közi térség turisztikai fejlesztésének tervei
2020 őszén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére Bács-Kiskun vármegye 4. választókerületének településvezetői összehangolt turizmusfejlesztési terveket dolgoztak ki a Duna–Tisza köze térségére.
2025. Április 30. 14:11, szerda | Helyi
Koppányok Versenyben
Vannak íjászok, akiknek az íjászat a hagyományőrzés egyik formája. Vannak íjászok, akiket az íjászat, mint sport ragadott magával, és szeretik az íjászat adta kihívásokat.
2025. Április 30. 14:08, szerda | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.