Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 10. 09:07, kedd | Helyi
Forrás: D.A.S.

Megloptak? Kizsebeltek?

Megloptak? Kizsebeltek?

EZT TEDD!!!

Az adventi időszakban egyre nagyobb a tömeg a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok környékén. Ilyenkor sajnos nem csak jószándékú emberek vásárolnak boldogan karácsonyi ajándékokat, hanem megjelennek a tömegben a zsebtolvajok is. Általános tanácsként elmondható, hogy bevásárlások alkalmával csak a legszükségesebb iratokat, tárgyakat vigyük magunkkal, és lehetőleg csak annyi készpénzt, amennyire valóban szükségünk van.

Tekintsük át röviden, mit lehet tenni, ha mégis megtörténik a baj és lopás áldozatává válunk. Az első és legfontosabb, hogy minél hamarabb észleljük értékeink eltulajdonítását, annál jobbak az esélyeink megtalálni a tettest.

A keresést érdemes azon a helyen kezdeni, ahol emlékeink szerint utoljára megvoltak értékeink, kérdezősködni, hogy esetleg szemtanúja volt-e az esetnek. A mai modern technikának köszönhetően lépten-nyomon találkozhatunk térfigyelő kamerákkal, melyek rögzíthették az eseményeket. Amennyiben lopás áldozatává váltunk, mihamarabb célszerű ezt jelezni a bevásárlóközpont vagy karácsonyi vásár biztonsági szolgálatának. Érdemes továbbá nekünk is nyitott szemmel járni, szabadtéri helyszínek esetében segítségünkre lehetnek a közterületi kamerák is. Ugyan a felvételeket magánszemélyeknek nem adják ki, a hatóságoknak azonban igen, így a rendőrségi feljelentés mielőbbi megtétele szintén nagyon fontos. Feljelentést ilyen helyzetben ismeretlen személlyel szemben tudunk tenni. Amennyiben már rendelkezünk információval az esetleges kamerás felvételekről, vagy azok hiányáról, úgy ezt is feltétlenül közöljük a hatósággal.

Mindennél fontosabb azonban, hogy átgondoljuk, pontosan milyen értékeket tulajdonítottak el tőlünk, táskánkban, pénztárcánkban milyen iratok, bankkártyák voltak.

A bankkártyák tiltásáról első teendőink között gondoskodjunk, ma már rendkívül egyszerű azokkal visszaélni.

Ellopott tárgyainkról egyébként részletes leírást kell majd adnunk a rendőrségen is.

Jó tudni továbbá, hogy amennyiben lopott irataink kapcsán rendelkezünk írásbeli rendőrségi feljelentéssel, úgy ezek pótlása plusz költséget nem fog számunkra jelenteni. Amennyiben pedig tetten értük a tolvajt és akár mi, akár a környezetünkben lévők fel tudják tartóztatni, úgy a rendőrök kiérkezéséig a tolvaj személyi szabadsága korlátozható akár általunk is.

Vigyázzunk értékeinkre, ám ha megtörtént a baj és lopás áldozataivá váltunk, mindig tegyünk feljelentést, valamint mi magunk is tudjuk segíteni az eljáró hatóságok munkáját szemtanúk és kamerák felkutatásával.

Szerző: dr. Bálint Boglárka

Forrás: D.A.S.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.