Hírek
2018. Május 09. 15:19, szerda |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Megnézzük az élelmiszerek címkéjét, mégsem tudjuk, mit eszünk

Tavaly év végén egy internetes kutatás során mérték fel, hogy a magyar emberek milyen gyakran nézik meg a csomagoláson a címkét, és akik megnézik, mennyire értik az ott szereplő információkat.
Egy országos reprezentatív kutatás rávilágított arra a tényre, hogy bár a magyar fogyasztóknak fontos az élelmiszerek összetétele, a tartósítószer-, cukor-, színezék- és energiatartalma, de a választást eldöntő tudásuk hiányos. Vajon segíthet ennek megváltoztatásában az okoscímke?
Mi számít, amikor élelmiszert vásárolunk, és mennyire vagyunk tudatos vásárlók? A csomagolás, az ár, az íz, egy régi emlék felidézése vagy a tápanyagtáblázat az irányadó, amikor leemelünk az áruházak polcairól egy élelmiszert?
Tavaly év végén egy internetes kutatás során mérték fel, hogy a magyar emberek milyen gyakran nézik meg a csomagoláson a címkét, és akik megnézik, mennyire értik az ott szereplő információkat.
Megnézzük, csak nem értjük
„Gyakorlatilag az egyik szemünk nevetett, amikor kiértékeltük az eredményeket, mert azt láttuk, hogy ötből négy vásárló elolvassa a címkét, és a másik szemünk azért nem nevetett az elsővel együtt, mert azt is láttuk, hogy több mint 50 százalékuk hiányos ismeretei miatt nem tud mihez viszonyítani, amikor a címkéken szereplő tartalmakat kellene értelmezni, illetve azok alapján döntést hozni” – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Szűcs Zsuzsanna dietetikus, aki maga is részt vett az Okoscímke.hu című weboldal elindításában, hiszen praktikus, könnyen értelmezhető információkkal szeretnének segíteni a fogyasztóknak.
Keressük a cukormenteset
Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa úgy folytatta: a címkéken rengeteg információval lehet találkozni, amelyek értelmezése összetett, hiszen jogszabály határozza meg, hogy mit lehet és mit nem lehet feltüntetni, továbbá a csomagoláson az is megjelenik, amit a cégek magukról szeretnének kommunikálni.
A dietetikus szerint akik megnézik a címkét, azok az összetevői listát is áttekintik, hiszen itt lehet pontosan tájékozódni arról, hogy milyen alapanyagokból, illetve adalékanyagokból – tartósítószerek, édesítésre használt szerek – áll a termék. A fogyasztókat továbbá a tápértékjelölés, azon belül is a cukor érdekeli a leginkább, amikor ránéz a címkére. A válaszadók harmada, ha teheti, cukormentes terméket választ a felmérés szerint.
Így lehet ön is profi!
Szűcs Zsuzsanna arról is beszélt, hogy vásárláskor, ha két termék között hezitálunk, nemcsak az árat érdemes figyelembe venni, hanem érdemes megnézni a tápanyagtáblázatban azt is, hogy mely termék tartalmaz kevesebb cukrot, sót és telített zsírt.
Hozzátette, hogyha valakinek valamilyen egészségügyi probléma miatt – cukorbetegség vagy allergia – oda kell figyelnie az étrendjére, akkor nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljen az élelmiszerek tartalmának jelölésére is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi
Sokba kerül a reggeli száguldozás
Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.
2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi
Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat
A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.
2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi
Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon
Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.
2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi
Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén
A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.