Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Október 21. 11:08, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Megnyitotta kapuit a Mezgé Mintabolt

Megnyitotta kapuit a Mezgé Mintabolt

Ma (október 21-én) ünnepélyes keretek között nyitott meg Kiskunfélegyháza új üzlete a Mártírok utcában. Új színfolt lesz városunkban egy régen zárva tartó üzlet helyén a Mezőgazdasági Iskola Mintaboltja.

Kiskunfélegyházán nagyon régóta az agrár-szakképzés szolgálatában áll a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. Mezőgazdasági és élelmiszeripari vonalon zajlik a tanítás, ezen belül kiváló hentes, pék-cukrász, lovász és gazda szakemberek kerülnek ki az iskola falai közül. Végre közvetlenül a város lakói számára elérhetővé válnak azok a termékek, amelyeket az iskolák tanulói állítanak elő. Az iskola 200 ha-os tangazdaságában állítják elő a különféle takarmánynövényeket, melyeket aztán az állattartó telephelyükön használnak fel. A saját takarmányon táplált állatok az iskola saját húsipari tanüzemében kerülnek levágásra és feldolgozásra. Az iskola mintaboltjának megnyitásakor pedig mondhatnánk úgy, hogy a „kör bezárult”, mert a tanulók által előállított termékek utolsó munkafázisa – az értékesítés – szintén a nebulók által történik meg.

2015-ben az önkormányzat segítségével egy zöldségfeldolgozó tanüzemet is működtet az iskola. Ettől a pillanattól kezdve a tangazdaságban megtermelt zöldségek és gyümölcsök is a zöldségfeldolgozó üzem munkáján keresztül a tanüzem mintaboltjába kerülhetnek és közvetlenül megvásárolhatók.

Tekintsenek büszkén városunk új hentesüzletére, hiszen egy helyi oktatási intézmény mintaboltjába léphetünk be, ahol nem a haszon a fő cél, hanem az, hogy a diákok megmutathassák a város lakosságának, szorgalmuk és tudásuk gyümölcseit (stílusosabban kifejezve: húsféleségeit). Ezzel kapcsolatosan az intézmény igazgatója Rózsa Pál megnyitó beszédében kérte a leendő vásárlókat, hogy legyenek megértőek és türelmesek, mivel a kiszolgálók is tanulók és nem biztos, hogy tanulmányaikban már tartanak abban a fázisban, hogy szemmértékre milliméter pontossággal tudják levágni a mérendő árut.

A mintabolt megnyitását nagymértékben támogatta városunk önkormányzata is, mely még a választásokkor legfőbb céljául a gazdaságfejlesztést tűzte ki zászlajára. Azonkívül, hogy munkahelyeket teremt az új mintabolt, az iskolai képzésben azok a tanulók, akik húsipari szakmunkások és eladók gyakorlatot szerezhetnek, majd a későbbiekben, iskolájuk befejeztével a város különböző pontjain el tudnak majd helyezkedni.

Az önkormányzat az ingatlant jelképes összegért bocsátotta rendelkezésére a mezőgazdasági iskolának egyrészt, hogy az üzlet sok évi pihenő után újra kinyithassa kapuit, másrészt a városunkban folyó képzés szerette volna ezzel a lehetőséggel támogatni. – tudtuk meg Balla László alpolgármestertől.

Mindezeken túl azt is tudnunk kell városunk új üzletéről, hogy kizárólag vegyszermentes, természetes és a mezőgazdasági tanulók dolgos kezei által előállított élelmiszerek és termékek kerülnek a polcokra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.