Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 13. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Megoldás lehet a Lyme-kórra az uniós támogatású eljárás, amit magyarok fejlesztenek

Megoldás lehet a Lyme-kórra az uniós támogatású eljárás, amit magyarok fejlesztenek

A kullancsok által okozott Lyme-kór korai felismerése létfontosságú, ezért DualDur néven új eljárás indult a pontosabb diagnosztika felállítása érdekében.

A kutatást egy magyar orvostechnikai startup végzi, a munkát az Unió 1,1 milliárd forinttal támogatja.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór korai felismeré­­se létfontosságú, ugyanis a betegség Európában évente összesen 650-850 ezer embert érint, Magyarországon jelenleg évente több mint 10 ezer ember fertőződhet meg a kórral, a felmérések szerint pedig ez a szám folyamatosan növekszik. A szakemberek szerint ha nem diagnosztizálják és kezelik időben a kórt, akkor elterjedhet, amelynek következtében ízületi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri súlyos és tartós tünetek jelentkezhetnek. A betegség felkutatására új módszert vezetnek be DualDur néven, amit a Lyme Diagnostics, egy magyar orvostechnikai startup végez a Lyme-kór pontos és gyors diagnózisának felállítása érdekében.

A szabadalmaztatott eljárás a kórokozók koncentrálásával és egyedi alakjuk-mozgásuk alapján ismeri fel őket. Ezzel szemben a jelenleg elérhető, indirekt, szerológiai vizsgála­tok csak 17–40 százalékos pon­tossággal képesek kimutatni a fertőzöttséget a betegség ko­­rai stádiumában. A korai diagnózis révén a DualDur az első öt évben mintegy 330 millió eurónyi egészségügyi költséget takaríthat meg azáltal, hogy elkerüli a késői stádiumú, súlyosabb betegség ki­­alakulását – derült ki az Európai Bizottság Kommuni­kációs Főigazgatóságának köz­­leményéből. Mint írták, a Lyme Diagnostics fejlesztését több száz európai laboratóriumban használhatják majd, az eljáráshoz 1,1 milliárd forintos támogatást biztosít az Európai Unió a Horizont2020 projekt keretében.

Harmincéves munka után a támogatás segítségével most a modern laboratóriumi rutindiagnosztika szintjére tudjuk emelni a DualDurt – Bózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos. A Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója rámutatott: óriási igény mutatkozik egy új szemléletű tesztelési módszerre, és ha a klinikai vizsgálat során az előzetes la­­borkísérletekkel megegyező eredmény születik, akkor megnyílhat a lehetőség a ponto­sabb diagnózis felállítására. Hozzátette: a laboratóriumi vizs­­gálatok találati arányának javításával számos beteg szenvedését tudják elkerülni, enyhíteni.

(Forrás: delmagyar.hu)

Címkék: Lyme-kór

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.