Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2021. Szeptember 12. 09:34, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Megváltoznak az állatok a klímaváltozás miatt

Megváltoznak az állatok a klímaváltozás miatt

A klímaváltozásra reagálva \"alakot változtatnak\" egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket.

A globális felmelegedés hatására bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat - állapították meg ausztrál tudósok. A szakemberek azonban kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok ezáltal meg tudnának birkózni a klímaváltozással.

"Amikor a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy milyen technológia oldhatja ezt meg. Itt az idő azonban felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz" - mondta Sara Ryding, az ausztráliai Geelongban lévő Deakin Egyetem kutatója.

Több papagájfaj is változáson ment keresztül

Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak. Bizonyos állatoknak az idők folyamán nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy könnyedén, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest viszonylag nagyobb szárny, fül vagy csőr ugyanis nagyobb felszínen képes leadni a hőt. Mint kiderült, az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével.

Az egerek és cickányok farka is nőtt
A közönséges erdeiegérnek (Apodemus sylvaticus) a farka lett hosszabb, míg az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek pedig a szárnyaik lettek nagyobbak. Bár ezek a változások jelenleg nagyon aprók, jóval jelentősebbek lehetnek, ha a Föld melegebbé válik - mondta Ryding. "Megnövekedhetnek olyan jelentős testrészek is, mint a fülek, így a nem is olyan távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk" - fogalmazott a kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 21. 08:50, kedd | Helyi

Ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest

2021. Szeptember 21. 08:48, kedd | Helyi

Szeptemberi feladatok a kertben

Szeptember sem áll meg az élet a kertben, hiszen bőven akad tennivaló ilyenkor is.

2021. Szeptember 20. 09:17, hétfő | Helyi

150 év távlatára tekintettek vissza

A Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte szeptember 18-án (szombaton).