Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2018. November 07. 09:35, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Megvannak az első részeredmények az amerikai választáson

Megvannak az első részeredmények az amerikai választáson

Az első részeredmények szerint az Egyesült Államok középnyugati államaiban a republikánusok megőrizték a pozícióikat, a keleti parton és délen viszont megerősödtek a demokraták a kedden tartott félidős választásokon.

A több időzónában szavazó Egyesült Államokban elsőként a középnyugati államokban, majd a keleti partvidéken zártak a szavazóhelyiségek, és viszonylag hamar, egy órán belül már részeredményeket hirdettek.

Ezekben a tagállamokban mindenütt az előrejelzések váltak valóra: Kentuckyban, Arkansas és Indiana államokban a republikánusok megőrizték pozícióikat. Indianában Mike Pence alelnök bátyját, Greg Pence-t képviselővé választották. Arkansas államban újraválasztották a republikánus kormányzót, és továbbra is republikánus kormányzója lesz Tennessee államnak is.

A keleti parti államokban a demokrata párti jelöltek szintén megőrizték helyeiket, a baloldal néhány tekintélyes személyisége rendkívül könnyen aratott győzelmet a nem végleges eredmények szerint. Az északkeleti Vermontban ismét szenátorrá választották Bernie Sanderst, aki a 2016-os elnökválasztásokon - független politikusként - Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben. Ismét szenátor lett a massachusettsi Elizabeth Warren, akit a Demokrata Párt lehetséges elnökjelöltjeként emlegetnek Washingtonban a 2020-as elnökválasztásokon.

A fővárossal, Washingtonnal szemben, a Potomac déli partján fekvő Virginia állam volt az első, ahol a demokratáknak sikerült elhódítaniuk a képviselői bársonyszéket a republikánusoktól. Barbara Comstock republikánus képviselőnek kell búcsút mondania a washingtoni képviselőháznak, hogy átadja helyét a demokrata párti Jennifer Wextonnak.

A déli Florida egyik körzetében három évtized óta először aratott győzelmet demokrata párti jelölt: a 77 éves Donna Shalala, aki Bill Clinton kormányának egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, mostani megválasztásáig pedig a Miami Egyetem rektora volt.

Mivel az Egyesült Államokban nincs kampánycsend, így az amerikai újságírók a voksolás napján is faggathatták választási döntéseikről a polgárokat. Ezekből a riportokból az rajzolódott ki, hogy a választók mintegy fele úgy gondolja, az ország rossz irányban halad, annak ellenére is, hogy a gazdaság fellendült. Többnyire Donald Trump személyét utasították el a megkérdezettek. Tíz megkérdezett közül heten a fegyverviselés és -vásárlás "mérsékelt korlátozását" szeretnék, és elsöprő többségükben az egészségbiztosítás és a bevándorlás ügyét tartották az amerikai politika két legégetőbb kérdésének.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió értesülései szerint Donald Trump elnök - aki kedden nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hanem a Fehér Házból követte a fejleményeket - "jó hangulatban" fogadta az első részeredményeket.

Címkék: amerika, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.