Hírek
2015. Október 21. 14:54, szerda |
Életmód
Forrás: Szabad Föld
Mekegő gyógytejgyár

Ki gondolta volna néhány évtizede, hogy a szegények teheneként ismert kecske teje, sajtja a gazdagok, vagy legalábbis a tehetősek élelme lesz?
Márpedig itt tart változó világunk: a kecske tejének literjét ma négyszáz, a sajtja kilóját 4-5 ezer forintért kínálják – már ha kapni lehet egyáltalán! (E sorok írója, aki gyerekkora fele idejében sokszor reggelizett kecsketejet, nem is sejtette, milyen kiváltságban lehet része…)
A változást korunk táplálkozástudatos fogyasztói idézték elő, akik az „ételed az életed” jegyében a legteljesebb értékű élelmiszereket részesítik előnyben, melyek közé a kecsketej is odatartozik. Teljes joggal, hiszen ha azt állíthatjuk róla, hogy a kecske tejének beltartalma áll legközelebb az anyatejéhez, és kiválóan alkalmas az anyatej kiegészítésére vagy a baba szoptatás utáni táplálására, akkor az valóban értékes táplálék.
AKKOR JÓ, HA PORHANYÓS
A kecskének a húsa is igen egészséges. Nem faggyús, kevés benne a zsír, könnyen emészthető, így a diétás étrendbe is beilleszthető. Ízletességének, porhanyósságának feltétele, hogy felhasználás előtt álljon egy ideig. A hús kissé édeskés, ezért fűszerezést kíván. Gasztronómiai csúcsélmény a hús és a sajt megsütése együtt: a húsra olvadt sajt együttes íze verhetetlen.
A tehéntejhez képest jóval kisebb mennyiségű tejfehérje-allergént tartalmaz, így az erre érzékenyek is ihatják. De mert laktózból is kevesebb van benne, a laktózérzékenyek is könnyebben emészthetik. A kecsketejben lévő zsírok is kedvezőbb összetételűek, mint a tehéntejben találhatók: jobban emészthetők, gyorsabban hasznosulnak, nem tárolódnak testzsírként a szervezetben.
Ugyanakkor e zsírfélék csökkentik az összkoleszterinszintet, ezért a kecsketej fogyasztása mérsékli a szívbetegségek kockázatát. Ásványi anyagai közül jelentős kalcium- és foszfortartalma a csontszövetet erősíti, a cink és a szelén pedig antioxidáns hatású, illetve védelmet nyújt az idegrendszer sorvadásos betegségeinek megelőzésében.
Rendszeres fogyasztása segíti a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobinképzést a szervezetben, így felgyorsítja a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását. S mivel a kecske szinte minden növényi táplálékot elfogyaszt, ha a takarmányát gyógynövényekkel egészítik ki, alkalmassá válik speciális gyógytej előállítására is.
A kecskesajt már az ókori időkben is nagy becsben tartott étek volt (olyannyira, hogy Homérosz említést tesz róla az Odüsszeiában). Markáns ízű, igen tömény élelmiszer (zsírtartalma 40-50 százalékos), ezért alkalmanként csak kevés kell belőle.
Sokféle formában készül, így lehet lágy, félkemény és kemény, natúr, fűszeres vagy éppen penészes, de létezik tehén- vagy juhtejjel kevert változata is. A sajton kívül a kecsketúró, valamint a tejsavóból készült orda is értékes, ízletes táplálék.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 08:47, csütörtök | Életmód
Fudzsimoto Szu: A Zene Háza az egyik legfontosabb projektem
Fudzsimoto Szu (Sou Fujimoto) világhírű japán építész az Oszakai Világkiállításon tartott előadást, amelyben kiemelte: a Magyar Zene Háza az egyik legfontosabb projektje.
2025. Május 01. 08:36, csütörtök | Életmód
Visit Hungary: mintegy hétszázezren pihentek Magyarországon a tavaszi szünetben
Az áprilisi vakáció időszakában 664 ezer turista kereste fel a magyar tájakat, április 17-27. között a szálláshelyek 36 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi tavaszi szünethez képest
2025. Április 30. 07:55, szerda | Életmód
Agrárminiszter: a házikert a magyar családok rejtett erőforrása
Meghatározó jelentőségű a házikerti termelés a jó minőségű és egészséges élelmiszer előállításában.
2025. Április 29. 07:31, kedd | Életmód
Duna House: nincs milliós négyzetméterár alatt új lakás Budapesten
Történelmi csúcs, hogy 2025 első negyedévében már alig érhető el újépítésű lakás 1 millió forint alatti négyzetméteráron Budapesten - közölte a Duna House saját tranzakciós adatai alapján hétfőn az MTI-vel.