Hírek
2015. Március 22. 19:00, vasárnap |
Életmód
Forrás: Szabad Föld
Menü a mezőről

Az Erdőkincse-Mezőmenza programhoz csatlakozva felidézzük, mennyiféle növény terem a környezetünkben, melyekből egyrészt finom étel, másrészt a házi patikákban használatos tea, tinktúra, szárítmány, kenőcs készíthető.
A vadnövények fogyasztásának és a családellátó kertek újbóli létesítésének céljából a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) a Kauten Etnobotanikai Alapítvánnyal (KEA) együttműködve, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával elindította Erdőkincse-Mezőmenza programját.
A hiánypótló ismeretgyűjtemény egyben a háztartások számára pénzmegtakarítás is, ha követik a program kiadványának tanácsait. Lapunk folyamatosan foglalkozik a környezetünkben fellelhető vagy termesztett növényeink egészségügyi hatásaival, de a következőkben hónapról hónapra ismertetünk néhány növényt receptekkel, gyakorlati fogásokkal, fotókkal együtt. Az Erdőkincse-Mezőmenza programhoz csatlakozva felidézzük, mennyiféle növény terem a környezetünkben, melyekből egyrészt finom étel, másrészt a házi patikákban használatos tea, tinktúra, szárítmány, kenőcs készíthető.
Elsőként a rövidesen gyűjthető csalánt, valamint a már most is szedhető tyúkhúrt mutatjuk be.
A csalán talán legközismertebb gyógynövényünk lett az utóbbi években. Ehetjük a levelét levesként, csinálhatunk belőle főzeléket, gyógynövényként a teáját fogyasztjuk. Minden olyan ételhez használhatjuk, amibe sóskát, parajt, mángoldot, általában leveles zöldségeket teszünk. A biokertészetek a beáztatott, enyhén megrothasztott levelek oldatát lombtrágyaként és növényvédő szerként is használják.
A nagy csalán levele addig gyűjthető, míg a szár virágba nem szökken. Frissen is fogyaszthatjuk, levest és főzeléket is készíthetünk belőle. Két marék csalánlevelet fél fej üvegesre dinsztelt hagymán megfuttatunk, adunk hozzá egy marék sóskát, sót, borsot, két gumó apróra vágott krumplit, majd húslével felöntve negyedórát főzzük. Fokhagymás rántással besűrítjük, majd turmixoljuk. Tejföllel, pirított kenyérkockával remek és egészséges étel.
A tyúkhúr télen még a hó alatt is fejlődik, mostanra mindenhol előfordul, kicsi türelemmel gyorsan gyűjthető belőle néhány maréknyi. A legjobb belőle salátát készíteni, egy kis olajos, citromleves, cukros, sós öntettel, a rövidesen megjelenő retekkel keverve.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 08:47, csütörtök | Életmód
Fudzsimoto Szu: A Zene Háza az egyik legfontosabb projektem
Fudzsimoto Szu (Sou Fujimoto) világhírű japán építész az Oszakai Világkiállításon tartott előadást, amelyben kiemelte: a Magyar Zene Háza az egyik legfontosabb projektje.
2025. Május 01. 08:36, csütörtök | Életmód
Visit Hungary: mintegy hétszázezren pihentek Magyarországon a tavaszi szünetben
Az áprilisi vakáció időszakában 664 ezer turista kereste fel a magyar tájakat, április 17-27. között a szálláshelyek 36 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi tavaszi szünethez képest
2025. Április 30. 07:55, szerda | Életmód
Agrárminiszter: a házikert a magyar családok rejtett erőforrása
Meghatározó jelentőségű a házikerti termelés a jó minőségű és egészséges élelmiszer előállításában.
2025. Április 29. 07:31, kedd | Életmód
Duna House: nincs milliós négyzetméterár alatt új lakás Budapesten
Történelmi csúcs, hogy 2025 első negyedévében már alig érhető el újépítésű lakás 1 millió forint alatti négyzetméteráron Budapesten - közölte a Duna House saját tranzakciós adatai alapján hétfőn az MTI-vel.