Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 18. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: mti

Mesekönyvsorozat készül Magyarország tájairól

Mesekönyvsorozat készül Magyarország tájairól

Az erdei vasutak világán keresztül mutatja be Magyarország természeti szépségeit a Kispöfögők című mesekönyvsorozat, amelynek második kötete a gemenci erdővel ismerteti meg a gyerekeket.

A Rezét gőzös és a gemenci kisvasút című, kemény kötéses, színes illusztrációval ellátott könyv a szórakoztatás mellett Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, történelméről nyújt játékos formában nyújt érdekes ismereteket a 4-8 éves korosztály számára - írta a kiadó Beszédírók Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A mesében - amelynek szerzője Csohány Domitilla, illusztrátora Győri Zsolt -, a Duna mellék- és holtágai által kialakított tájban tucatnyi állat- és növényfaj képviselői keverednek érdekes kalandokba a mozdonyokkal. Mindeközben Pörbölytől Keselyűsig, Nyárilegelőn és Lassin keresztül Malomtelelőn át a Gemenc-Dunapartig a kisvasút állomásai fontos helyszínei a történeteknek. A Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült kötetet a gyermekek számára is jól érthető nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató minilexikon egészíti ki.

A sorozat tudatosan vállalja a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását, a kötetek kiváló forrásai az élménypedagógiának. A mesék holisztikus szemléletükkel a kooperatív tanítás-tanulást vagy éppen a projektmódszert is tudják támogatni - írták.

Emellett a kötetek egy-egy régió gyermekeknek szóló útikönyveként is használhatók, amelyek könnyen elférnek hátizsákjaikban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei, épített öröksége - a kisvasúti világon keresztül - felkelthetik a kicsik érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja Magyarország jobb megismerését.

A meseélményt a gyermekek a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a számukra a helyszínen továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélményhez segítséget nyújthatnak a www.kispofogok.hu oldalon, az érdekességek között található információk, amelyekkel bővíthetők, újjávarázsolhatók az alapmesék.

A sorozat szintén 2018-ban megjelent, első kötete a lillafürdei erdei vasútról szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során