Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 15. 20:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Méz, a legősibb gyógyszer

Méz, a legősibb gyógyszer

Már az ősember is ismerte és fogyasztotta, sőt gyógyításra is használta. Ma viszont már azt is nagyon pontosan tudjuk, hogy melyik mézfajtának pontosan milyen speciális gyógyhatása van.

A méz nem csak a tea ízesítéshez finom – bár a legtöbben így fogyasztják. Ez mindjárt alkalmat is ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy általánosan elterjedt szokás helytelen voltára. A mézet nem szabad hevíteni, mert melegítve elveszti gyógyhatását. Éppen ezért a még tűzforró teába sem szabad beleönteni!

Száj- és torokfertőtlenítő – AKÁCMÉZ
Az alacsony savtartalmú akácméz sokáig megtartja folyékony állagát. A szervezetben lassan szívódik fel. Vércukorszint szabályozására is bevethető, ugyanakkor meghűlés esetén a legjobb választás, mivel szájüreg-, garat-, torokfertőtlenítő és köhögéscsillapító hatású. Gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is használható.

Emésztésjavító ÉDESKÖMÉNY MÉZ
Sötétbarna, kissé dióízű. Főleg emésztést elősegítő hatása miatt fogyasztják gyógyászati céllal. Általában enyhíti az emésztéssel járó kellemetlen tüneteket.

Légutak és húgyutak: FENYŐMÉZ
Az ásványi anyagokban gazdag fenyőméz főleg légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására javasolt, mivel fertőtlenítő és vizelethajtó egyben. Nyugtató hatása is említésre méltó.

Roboráló, egészségmegőrző ERDEI MÉZ
A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a kis rovarok. Virágportartalma azonban elenyésző. Sötét színű, sokáig folyékony marad. Magas ásványi anyag tartalmával emelkedik ki a többi méz közül, és ezért nagyon egészséges az egész szervezet számára.

Köhögésre, náthára: HÁRSMÉZ
Jellegzetes hársillatú, pikáns, nehezen kristályosodó méz. Köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságra javasolt fogyasztása, de görcsoldó, fertőtlenítő hatását is érdemes kihasználni. A benne lévő kolin gátolja a zsírlerakódást, ezért érelmeszesedés megelőzésére is bevethető. Téli hűléses megbetegedéseknél hársfateához a legideálisabb édesítőszer, mivel a tea és a méz erősítik egymás hatását.

Érgyulladás, visszerek: GESZTENYEMÉZ
Színe a sárgástól a barnásig változik. A szelídgesztenyék virágzásakor gyűjtik améhek. A magas ásványianyag-tartalmú mézet roboráláskor, étvágytalanság, vérszegénység esetén érdemes bevetni, főleg, de visszértágulatnál, érgyulladásnál is érdemes fogyasztani. Trombózisra hajlamosak megelőző céllal fogyaszthatják. Visszérkrémek gyakran tartalmaznak gesztenyekivonatot.

Szívgyengeség: GALAGONYAMÉZ
Ezt a világos színű mézet nem érdemes sokáig tárolni, mert hajlamos a kristályosodásra. Szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél viszont ez a legjobb választás cukor helyett. A vérnyomás optimalizálásában segít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.