Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2018. December 25. 16:31, kedd | Helyi
Forrás: HIROS

Mi a teendő, ha nem jó a karácsonyi ajándék?

Mi a teendő, ha nem jó a karácsonyi ajándék?

Nem tetszik a parfüm, nem lett jó a cipő, \"ennek a telefonnak ocsmány a színe, ezt nem akarom\"...

Megannyi probléma üthette fel a fejét a tegnap esti ajándékozást követően, éppen ezért a Pénzcentrum jóvoltából közöljük mi a teendő akkor, ha valakinek nem lett jó vagy éppen tetszetős a tegnap kapott ajándéka.

A legnagyobb tévhit
A fogyasztók körében máig él az a tévhit, hogy 3 napon belül minden esetben vissza lehet vinni a terméket az üzletekbe, még akkor is, ha az nem hibás. Pedig ez nem igaz. A minőségileg kifogástalan termékek "visszavitele" tekintetében mindenekelőtt annak van jelentősége, hogy a fogyasztó az adott terméket üzlethelyiségben vagy webáruházban vásárolta - közölte korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján

minőségileg kifogástalan termékre személyes - vagyis üzlethelyiségben történt - vásárlás esetén a kereskedőt nem terheli sem cserekötelezettség, sem a termék vételárának a visszafizetési kötelezettsége.
Ettől függetlenül persze sok vállalkozás önkéntes üzletpolitikai szempontból dönthet úgy, hogy a fogyasztó kérése eleget tesz például egy-egy termék cseréjére. A felek továbbá megállapodhatnak a termék vételárának levásárlásában is, akkor ha ez mindenkinek megfelel. Egyes esetben a kereskedők például népszerűsítés céljából, általános jelleggel vállalhatják, hogy a megvásárolt terméket bizonyos feltételek fennállása esetén, hiba hiányában is visszaveszik, illetve kicserélik.

A legfontosabb tehát, hogy már bőven a személyes vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy mi a kereskedő álláspontja ilyesféle ügyekben, azaz hogy hajlandó-e, pusztán vásárló barát hozzáállásból és image építésből a jogszabályokkal párhuzamosan is eljárni.

Ennek egyébként mi is utánajártunk, és megkérdeztünk néhány elektronikai, ruházati boltot illetve drogériát, hogy náluk mi a gyakorlat a karácsonyi ajándéknak szánt tárgyakkal kapcsolatban. Elöljáróban annyit azonban mindenképp fontos leszögezni, hogy boltonként, áruházanként változhat a pontos menetrend, így mielőtt valaki elindulna visszavinni a neki nem tetsző ajándékot, telefonáljon egyet annak a boltnak, ahol előzetesen vásárolt, és kérdezzen rá a pontos részletekre.

(Forrás: HIROS)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.