Hírek
2015. Február 10. 16:00, kedd |
Életmód
Forrás: femina.hu
Mi legyen a penészes lekvárral?
Tudod, mit kell tenned a penészes lekvárral, sajttal, tejföllel, ha fontos az egészséged?
Tudod, mit kell tenned a penészes lekvárral, sajttal, tejföllel, ha fontos az egészséged?
A penészes élelmiszerrel kapcsolatban alapvetően két iskola létezik: az egyik szerint azonnal repüljön a kukába, míg a másik úgy vélekedik, általában le lehet vágni, kanalazni róla a fehér vagy éppen zöld részeket.
Valójában elsősorban az élelmiszer állagától függ, hogy fogyasztható-e a táplálék azok után, hogy megjelentek rajta az apró szőrös pöttyök.
Miért alakul ki a penész?
A penészgombák egysejtű, mikroszkopikus, heterotróf élőlények, melyek testük szerves anyagait nem képesek egyedül előállítani - elsősorban ez különbözteti meg őket a növényektől. A környezetükben élő szerves molekulák lebontásával fedezik energiaszükségletüket. Kellő mennyiségű víz és tápanyag segítségével másolatot készítenek sajtalkotó elemeikből és osztódásba kezdenek, ahogy mondani szokás: gombamód szaporodnak.
Megeheted a penészes élelmiszert?
Mivel egyes penészgombák anyagcseréjének melléktermékekeként veszélyes méreganyagok - mikotoxinok - keletkeznek, érdemes komolyan mérlegelni, hogy elfogyasztod-e a penészes élelmiszereket. Ez ugyanis hosszú távon növelheti a vese- és májkárosodás esélyét, valamint az immunműködésre is rossz hatással van.
Alapvetően igaz, hogy a keményebb állagú élelmiszerek penészesedésével kapcsolatban elnézőbb lehetsz. Ilyenek például a keményebb sajtok, a szalámik, a káposzta, a répafélék. Ha a penészes résztől pár centiméterre levágod az érintett részt, a maradék elfogyasztása általában nem jelent veszélyt a szervezetedre.
Velük szemben a magasabb nedvességtartalmú, lágyabb élelmiszereket - például paradicsomot, őszibarackot, szószokat, feldolgozott húskészítményeket, tejfölt, sajtkrémet - jobb kidobni, ha penészfoltot látsz rajtuk. Ezekben a táplálékokban ugyanis könnyebben osztódnak a hosszabb sejtláncok, mélyebbre hatolhatnak az ételekbe - a gombafonalak azonban kezdetben szabad szemmel nem láthatóak.
Mi legyen a penészes lekvárral?
A lekvár pont határesetnek bizonyul, mert egyes szakemberek szerint a magas cukortartalmú élelmiszereknél a penészes réteg alapos eltávolítása után fogyasztható a maradék. Mások szerint magas víztartalma és lágy állaga miatt meg kell válnod a lekvártól. Az igazság itt is valahol középtájon húzódik: ha egy-egy penészpöttyöt látsz, azt még leszedheted, ha azonban komolyabb a zöld fedőréteg, ne halászd le róla, inkább landoljon a lekvár a kukában.
Így előzd meg a penész kialakulását!
Fontos, hogy tisztán tartsd a hűtőszekrényt: néhány havonta ajánlott szódabikarbónás vízzel átmosni.
Fontos, hogy a lekvárokba ne nyúlj bele morzsás, vajas késsel, mindig tiszta kanálat használj. A felbontott készételek, konzervek, megkezdett zöldségek, gyümölcsök maradékát pedig tiszta, jól zárható edénybe tedd vissza a hűtőbe - és néhány napon belül fogyaszd el. Amennyiben a hűtőben mégis bepenészedik valamilyen táplálék, vizsgáld meg alaposan a környezetében lévő ételeket, a penészes élelmiszer helyét pedig fertőtlenítsd.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 17. 07:51, szerda | Életmód
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy. Az elektronikus zene történetének egyik legnagyobb hatású formációja július 4-én a SopronFest színpadán tér vissza a magyar közönség elé
2025. December 16. 19:40, kedd | Életmód
A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Afrika Budapesten” címmel tartott divatbemutatót
„Afrika Budapesten” címmel integrált divatbemutatót tartottak advent harmadik vasárnapján Budapesten, a Mozdulj!
2025. December 16. 07:04, kedd | Életmód
Kapu Tibor kutatóűrhajós címzetes egyetemi docensi címet kapott a Debreceni Egyetemen
Címzetes egyetemi docensi címet adományozott Kapu Tibor kutatóűrhajósnak a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara
2025. December 15. 07:43, hétfő | Életmód
Folytatódik a borult, párás időjárás a jövő héten is
Folytatódik az átlagosnál enyhébb, de jellemzően borult, párás, ködös időjárás a héten is, de elsősorban a hét elején kisebb körzetekben felszakadozhat a felhőzet.
