Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Február 01. 11:32, szerda | Helyi
Forrás: Csányi József polgármester

Mi várható Félegyházán 2023-ban?

Mi várható Félegyházán 2023-ban?

Csányi József polgármester röviden és közérthetően mutatta be a város következő egy évét közösségi oldalán.

Kedves Félegyháziak!

Legutóbb tavaly augusztusban tájékoztattam Önöket az energiaválság városunkat érintő hatásairól.

Az akkori gondolataimat átvette az országos sajtó is, és az azóta eltelt időszakban számtalan polgármester kolléga hasonló nyilatkozatokkal mutatta be a lakosoknak, milyen helyzetbe is kerültek az önkormányzatok.

Mi azonban nem ültünk tétlenül. Hanem minden lehetőséget megragadva kezeltük a kialakult helyzetet. Felkészültünk 2023-ra. Rengeteg intézkedést hoztunk az energiafelhasználásunk visszafogására, ezek között voltak fájóak és kevésbé fájóak.

Egy cél volt: Kiskunfélegyházán 2023-ban mind a 600 városban dolgozó kolléga munkahelyét megtartsuk és Önök, mint városlakók ebből a szituációból a lehető legkevesebbet vegyenek észre. Talán a legnehezebb döntés az uszoda május végéig történő bezárása volt, de ha ez az ára annak, hogy a bölcsődéket, az óvodákat és az idősek otthonát fűteni, a várost pedig zavartalanul működtetni tudjuk én felvállalom ennek a felelősségét. Úgy gondolom, hogy aki őszintén meg akarja érteni azt, hogy milyen problémákat él meg szeretett városunk az meg fogja érteni, aki pedig nem, az nem.

Csak egy egyszerű példa, amellyel megpróbálom bemutatni a bennünket érintő valóságot. Az államtól az év elején 243 millió forint plusz támogatást kaptunk a megnövekedett rezsiköltségeink kompenzálására, amit köszönettel veszünk. Sokan megkerestek, hogy ezt miért nem költjük az uszoda megnyitására. A válasz nagyon egyszerű és egyben nagyon jól mutatja a helyzetünket. A mostani árakkal számolva a városi spórolásokkal együtt is áramra és gázra 2023-ban 912 millió forinttal kell többet költenünk mint tavaly. Közel ezermillió forinttal többet. Ez bődületes szám.

Tulajdonképpen 2023-ban elfűtjük és elvilágítjuk a város összes útépítésre, épületfelújításra, közösségi beruházásokra szánt pénzét. Elégetjük.

Utak, parkolók, járdák építése helyett bölcsődét, óvodát, intézményeket fűtünk, közvilágítunk, és több mint 4000 gyermeknek és idősnek főzünk. Csak az étkezetésben 160 millió forintra nőttek azok a költségeink, amit nem hárítunk át a szülőkre.

Én és a kollégáim felelősséggel tartozunk ezért a városért. Nem hajhásszuk a népszerűséget, nem hajszoljuk a várost felesleges hitelekbe, hanem mindig addig nyújtózkodunk ameddig a takarónk ér. Ezt a Covid idején is így tettük és idén is így tesszük. Ebben az évben a Kossuth utca következő szakaszának újjáépítése, a volt Vasas pálya teljes felújítása és az új móravárosi bölcsőde megnyitása fér bele. Ezek is nagy előrelépések. Ezeknek a beruházásoknak az uniós pénze a város számláján van. Emellett benyújtottuk a Molnártelepi út felújítására a pályázatunkat, erre készülünk.

Minden olyan szolgáltatás, amit eddig nyújtottunk 2023-ban is megmarad. Továbbra is támogatjuk a kórházi szakrendelésket, a civil- egyházi- és sportszervezeteket, megtartunk, és színvonalas módon tartunk meg minden városi rendezvényt.

Váratlan élőre nem látható kiadásokra 300 millió forintot különítettünk el. Ez a pénz a város biztonsági tartaléka. Kilencedik éve dolgozom az Önök bizalmából a város polgármestereként. Kérem higgyék el, hogy pontosan tudom hol vagyunk lemaradásban. Melyek a legrosszabb állapotban lévő útjaink, hol lehet nehezen közlekedni a járdán, mely külterületi utak állapota kritikus. Ezek is sorra fognak kerülni, de nem ebben az évben. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk, a városnak tartalékot kell képeznie. Ez a felelős döntés.

Egy csődbe juttatott város vezetését vettük kézbe a kollégáimmal 2014-ben. Voltunk már ennél rosszabb, de sokkal jobb helyzetben is. Nem vagyok kétségbe esve, mert mára kellően erős alapokon nyugszik a város gazdasága, hogy más településekkel ellentétben, saját erőnkből is talpon tudjunk maradni. Nehéz év elé nézünk, sok lemondással, de én és munkatársaim mindent meg fogunk tenni, hogy ebből Önök a legkevesebbet vegyék észre és a város a megszokott rendben működjön.

Úgy ahogy megszoktuk, ahogy szeretjük.

Üdvözlettel:

Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.