Városlista
2019. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2019. Szeptember 10. 11:17, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért egészséges a szőlő?

Miért egészséges a szőlő?

Nem véletlenül nevezik a szőlőt latinul vitisnek, amely kifejezés a vita, azaz az élet szóból származik.

Ez a közkedvelt őszi gyümölcs ugyanis rendkívül magas beltartalmi értékkel bír, mutatjuk is, miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A szőlő Kis-Ázsiából származik, ám nálunk, a Kárpát-medencében is rendkívül korán meghonosodott, ennek köszönhető, hogy az egyik legrégebben termesztett gyümölcseink egyike. Érdekesség, hogy kutatások szerint egészen a 20. század első feléig a magyar falusi lakosság szegényebb rétegei déli főétkezés gyanánt frissen szedett szőlőt ettek kenyérrel.

De vajon mitől is olyan laktató és egészséges a szőlő?

A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt, 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, egy szőlőbogyónak pedig mintegy 80 százaléka víz. Látható tehát, hogy energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Bár magas a szénhidráttartalma, ennek ellenére glikémiás indexe mindössze közepes mértékű. Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk.

A szőlőnek rendkívül magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma, ezen kívül találhatók még benne antioxidánsok is, például a quercetin és a rezveratrol.

Hogyan hat a szervezetünkre a szőlő?

Gyulladáscsökkentő hatású

A gyümölcsben lévő antioxidánsok sejtvédő hatásúak, illetve segítenek csökkenteni a testben lévő gyulladásokat.

A keringésnek is jót tesz

A szőlőmagvakban található flavonoidok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, semlegesítik a szabad gyököket, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását és védenek a szívinfarktustól.

Jó az agyunknak és a bőrünknek

A szőlő polifenoljai serkentik a kognitív funkciókat, védik az idegsejteket, ezáltal jó hatással vannak az agyunkra is, emellett a benne található fitotápanyagok védik a bőr sejtjeit az ultraibolya-sugárzástól.

Segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását

A rezveratrol nevű antioxidáns kutatások szerint hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezáltal pedig segíti a szervezetet avércukorszintszabályozásában.

Jót tesz az emésztésnek

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően segíthet normalizálni az emésztésünket, bátran fogyasszuk hát, ha például székrekedéssel küzdünk.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 11:48, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2019. Szeptember 19. 09:00, csütörtök | Helyi

Káprázatos látvány tárult természetjáróink szeme elé hétvégén

A Kiskun Természetbarát Sportegyesület háromnapos túrára invitálta tagjait szeptember 13-14-15-én.

2019. Szeptember 19. 08:00, csütörtök | Helyi

Idősek világnapja

Szeptember 30-án, hétfőn 15 órakor rendezik meg az Idősek világnapja ünnepséget a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében.

2019. Szeptember 18. 16:13, szerda | Helyi

A gondolatok és érzelmek egészségi állapotunkra gyakorolt hatása

E témában tart előadást Balogh Béla Kiskunfélegyházán október 3-án, 18 órai kezdettel a Móra Ferenc Művelődési Központban.