Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 25. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: faktor.hu

Miért tilos ruhát szárítani Karácsonykor?

Miért tilos ruhát szárítani Karácsonykor?

A karácsonyhoz számtalan furcsa babona kötődik. Magyarországon elsősorban a szerelmi jóslásoknak van itt az ideje, míg külföldön a gonoszoktól félnek.

Régi magyar hiedelmek
Az idősek úgy tartották, hogy a karácsonyi asztalról összegyűjtött morzsa megóvja a tyúkokat a betegségtől. Ruhát szárítani pedig azért tilos, mert akkor egy marha elpusztul a gulyából.

Az ünnepi asztalra tálalt almából jósolni is lehet. Ha a félbevágott gyümölcs magjai szabályos csillag alakzatot adtak ki, szerencse éri a házat. A szabálytalan forma szerencsétlenséget jelent.

A fiatal lányok ilyenkor próbálták megjósolni, ki lesz a férjük. A karácsonykor elfogyasztott méz vagy cukor, a templom ajtóban kiszórt köles, tökmag vagy kukorica is bevonzza a férjet a hagyomány szerint.

A fiatal lányok ezen kívül a templomba menet bekötötték egymás szemét, majd megérintettek egy útba eső kerítést. Ha szépen volt a fa megmunkálva, gazdag kérő érkezhet, míg a szálkás kerítés szegény legényre utal.

December 13-án kezdték el a lányok faragni a Luca székét, amelynek karácsonyra kellett elkészülnie. Ha a templomban erre felálltak, meglátták a boszorkányokat. A széket másnap elégették.

Karácsonyi babonák külföldről

A skandináv országokban úgy hiszik, karácsony éjjelén trollok, boszorkányok, halottak szelleme járkál az utcán. Azért, hogy békén hagyják a házat, különböző ajándékokat, ételt, ruhát, sört tesznek az ajtóba. A svédek asztalt terítenek a szellemeknek, míg a norvégok eldugják a seprűket, hogy a boszorkányok ne vihessék magukkal.

Erdélyben viszont úgy tartják, a hajnali mise alatt a boszorkányok állati alakot öltenek és úgy próbálnak bejutni a házakba, ezért zárva tartják az ajtókat, ablakokat.

A görögök szerint nagy szerencsétlenséget jelent, ha valaki karácsonykor születik, mert a csecsemő gonosz, állati szörnnyé változik. Romániában pedig úgy tartják, hogy a karácsony napján születő gyerek vérfarkassá változik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.