Hírek
2014. November 30. 10:00, vasárnap |
Életmód
Forrás: origo.hu
Milyen a tökéletes kocsonya?

Ki zöldségeli, ki nem, ki rak bele főtt tojást, ki nem, valaki ecettel, valaki fűszerpaprikával megszórva fogyasztja.
Ki zöldségeli, ki nem, ki rak bele főtt tojást, ki nem, valaki ecettel, valaki fűszerpaprikával megszórva fogyasztja. Sem a felhasznált alapanyagokról, sem pedig a fogyasztás módjáról nincs megegyezés, ezért leírjuk a mi kedvencünket, ami bizony elég pőre és kényes az alapanyagra, ami ma a sertés. Önök pedig szavazhatnak, kell zöldségelni, vagy nem kell?
Ötszáz éve főzzük
"Az Etimológiai szótárszerint az ismeretlen eredetű kocsonya szavunk első írásos emléke 1544-ből való („Tok kosonnaban uötten harom pint eczetet” – a Nádasdy-gyűjteményből). 1793-ban Gvadányinál már disznólábakból főznek kotsonyákat..."- írja Cserna-Szabó András.
A minimalista iskola
Amióta kipróbáltuk, ez tűnik az egyetlen járható útnak, a többi hideg húsleves csupán. Hiszen a kocsonya lényege a sertés, avagy ahogy Váncsa mester fogalmaz:
„a disznónak egy végső koncentráltságú kivonata, éteri esszenciája, a kocsonyában a disznó platóni ideáját ragadjuk meg”
Namármost a disznó platóni ideájába hogy illik a répa? Pláne a tojás??? Jó, hogy nem tejföl...
A jó kocsonya bizony olyan, mint Charles Bronson, hogy poczok2-t idézzem. A módszert ő honosította meg nálunk, örökre meg is marad. Brutál, borostás, egyértelmű.
Ez pedig így készül:
Vastagon pörzsölt és durván megkapart sertésfej (toka nélkül), köröm, farok. A rusztikusnak mondható pörzsölés rengeteget ad a léhez, de ilyenhez csak házhoz jutunk. A másik, hogy a sertés nem lehet ipari, hiszen akkor az esszencia is szóját, taposórácsos ammóniát és nyomort fog tartalmazni, büdös lesz. Ehhez a kocsonyához kizárólag szabadtartott sertést, mangalicát szabad felhasználni, tálcás ipari húst nem. Itt nincs maszatolás, fűszerezés, ami majd egyesek szerint elfedi a rossz ízt.
- víz
- fokhagyma, só, egész fekete bors
A húsokat egy nagy lábosban annyi vízben teszem fel főni, amennyi ellepi, enyhén sózom. 1 kg húsra 1/2 fej félbevágott fokhagymát teszek és 5 szem fekete borsot. Fedőt rakok rá, és alacsony lángon alig gyöngyöztetve addig főzöm, amíg a hús leomlik a csontról (3-4 óra).
Ekkor jön a következő Váncsa-trükk, amit nagyon érdemes átvenni. A lébe dobok kilónként 2 gerezd szétnyomott fokhagymát és kicsit megforgatom.
A tetejéről sok türelemmel, nagy műgonddal, végül többé-kevésbé mégis sikertelenül eltávolítom az összes zsírt.
A húsokat kiszedem, kicsontozom, és mélytányérokba osztom szét (a befőttesüveg jó megoldás ha van kocsonyajárat a rendszerben, könnyen és biztonságosan szállítható). Felöntöm a leszűrt lével és hideg helyen - akár a hűtőszekrényben- hagyom megdermedni (egy éjszaka alatt összeáll).
Fogyasztáshoz ecetet (semmi flancosat, elég ide egyszerű almaecet) locsolok rá, sózom, és megszórom pirospaprikával.
Most, hogy mi már kinyilatkoztattunk, önök jönnek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 08:47, csütörtök | Életmód
Fudzsimoto Szu: A Zene Háza az egyik legfontosabb projektem
Fudzsimoto Szu (Sou Fujimoto) világhírű japán építész az Oszakai Világkiállításon tartott előadást, amelyben kiemelte: a Magyar Zene Háza az egyik legfontosabb projektje.
2025. Május 01. 08:36, csütörtök | Életmód
Visit Hungary: mintegy hétszázezren pihentek Magyarországon a tavaszi szünetben
Az áprilisi vakáció időszakában 664 ezer turista kereste fel a magyar tájakat, április 17-27. között a szálláshelyek 36 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi tavaszi szünethez képest
2025. Április 30. 07:55, szerda | Életmód
Agrárminiszter: a házikert a magyar családok rejtett erőforrása
Meghatározó jelentőségű a házikerti termelés a jó minőségű és egészséges élelmiszer előállításában.
2025. Április 29. 07:31, kedd | Életmód
Duna House: nincs milliós négyzetméterár alatt új lakás Budapesten
Történelmi csúcs, hogy 2025 első negyedévében már alig érhető el újépítésű lakás 1 millió forint alatti négyzetméteráron Budapesten - közölte a Duna House saját tranzakciós adatai alapján hétfőn az MTI-vel.