Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. November 30. 10:00, vasárnap | Életmód
Forrás: origo.hu

Milyen a tökéletes kocsonya?

Milyen a tökéletes kocsonya?

Ki zöldségeli, ki nem, ki rak bele főtt tojást, ki nem, valaki ecettel, valaki fűszerpaprikával megszórva fogyasztja.

Ki zöldségeli, ki nem, ki rak bele főtt tojást, ki nem, valaki ecettel, valaki fűszerpaprikával megszórva fogyasztja. Sem a felhasznált alapanyagokról, sem pedig a fogyasztás módjáról nincs megegyezés, ezért leírjuk a mi kedvencünket, ami bizony elég pőre és kényes az alapanyagra, ami ma a sertés. Önök pedig szavazhatnak, kell zöldségelni, vagy nem kell?

Ötszáz éve főzzük

"Az Etimológiai szótárszerint az ismeretlen eredetű kocsonya szavunk első írásos emléke 1544-ből való („Tok kosonnaban uötten harom pint eczetet” – a Nádasdy-gyűjteményből). 1793-ban Gvadányinál már disznólábakból főznek kotsonyákat..."- írja Cserna-Szabó András.

A minimalista iskola
Amióta kipróbáltuk, ez tűnik az egyetlen járható útnak, a többi hideg húsleves csupán. Hiszen a kocsonya lényege a sertés, avagy ahogy Váncsa mester fogalmaz:

„a disznónak egy végső koncentráltságú kivonata, éteri esszenciája, a kocsonyában a disznó platóni ideáját ragadjuk meg”

Namármost a disznó platóni ideájába hogy illik a répa? Pláne a tojás??? Jó, hogy nem tejföl...

A jó kocsonya bizony olyan, mint Charles Bronson, hogy poczok2-t idézzem. A módszert ő honosította meg nálunk, örökre meg is marad. Brutál, borostás, egyértelmű.

Ez pedig így készül:

Vastagon pörzsölt és durván megkapart sertésfej (toka nélkül), köröm, farok. A rusztikusnak mondható pörzsölés rengeteget ad a léhez, de ilyenhez csak házhoz jutunk. A másik, hogy a sertés nem lehet ipari, hiszen akkor az esszencia is szóját, taposórácsos ammóniát és nyomort fog tartalmazni, büdös lesz. Ehhez a kocsonyához kizárólag szabadtartott sertést, mangalicát szabad felhasználni, tálcás ipari húst nem. Itt nincs maszatolás, fűszerezés, ami majd egyesek szerint elfedi a rossz ízt.
- víz
- fokhagyma, só, egész fekete bors
A húsokat egy nagy lábosban annyi vízben teszem fel főni, amennyi ellepi, enyhén sózom. 1 kg húsra 1/2 fej félbevágott fokhagymát teszek és 5 szem fekete borsot. Fedőt rakok rá, és alacsony lángon alig gyöngyöztetve addig főzöm, amíg a hús leomlik a csontról (3-4 óra).

Ekkor jön a következő Váncsa-trükk, amit nagyon érdemes átvenni. A lébe dobok kilónként 2 gerezd szétnyomott fokhagymát és kicsit megforgatom.

A tetejéről sok türelemmel, nagy műgonddal, végül többé-kevésbé mégis sikertelenül eltávolítom az összes zsírt.

A húsokat kiszedem, kicsontozom, és mélytányérokba osztom szét (a befőttesüveg jó megoldás ha van kocsonyajárat a rendszerben, könnyen és biztonságosan szállítható). Felöntöm a leszűrt lével és hideg helyen - akár a hűtőszekrényben- hagyom megdermedni (egy éjszaka alatt összeáll).

Fogyasztáshoz ecetet (semmi flancosat, elég ide egyszerű almaecet) locsolok rá, sózom, és megszórom pirospaprikával.

Most, hogy mi már kinyilatkoztattunk, önök jönnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.