Városlista
2020. február 26, szerda - Edina

Hírek

2020. Január 22. 08:11, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Minden baromfit be kell zárni Magyarországon

Minden baromfit be kell zárni Magyarországon

Az országos főállatorvos elrendelte a hazai baromfiállomány zártan tartását, cél a madárinfluenza fertőződés kockázatának csökkentése.

Ez a ház körüli állatokra is vonatkozik, az érintettekhez azonban nem jutott el a hír.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas madárinfluenza előfordulást mutatott ki január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Ács településen egy hízópulyka-állományban, illetve valamivel később egy hajdú-bihari kacsatelepen is. Ezért az országos főállatorvos határozatában azonnali hatállyal elrendelte Magyarország területén található baromfiállományok zártan tartását – az intézkedés valamennyi állattartóra vonatkozik.

Nagy a kockázat

– Amennyiben a baromfit tartó a határozat rendelkezéseinek nem tesz eleget, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szabhat ki, vagy egyéb intézkedéseket hozhat – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mit jelent a zártan tartás? Amennyiben a baromfi kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval nem védett, az állatokat épületbe zártan kell tartani, ahogy erről egy 2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezik.

Szeged kertvárosában a szigorításnak szinte semmi jele, sok helyen szabadon kapirgálnak a tyúkok és a csirkék, gazdáik sem hallottak még az intézkedésről.

– Kis állományban a kár is kisebb, a nagyüzemi baromfitartók azonban sokat kockáztatnak, ha nem tartják be az előírást – mondta a delmagyar.hu megkeresésre Csorbai Attila. A Baromfi Termék Tanács elnöke hangsúlyozta, a lakosságot csak kérni tudja a főállatorvos, miközben a járvány nem válogat.

Szabad etetés

2016-17-ben óriási veszteség érte az ágazatot, a szakember szerint annak ismeretében nem túlzott az óvintézkedés. Tagjaikat már figyelmeztették is, hogy eleshetnek a kártalanítástól, illetve elveszíthetik terméktanácsi tagságukat, ha nem tartják be maradéktalanul a főállatorvosi utasítást.

Megtudtuk, a nagyüzemekben mindenütt csak akkora napos baromfi állományt lehet telepíteni, amit szükség esetén be lehet zárni, ezt a járványtól függetlenül is szigorúan ellenőrzik. A mai dróntechnikával ez már nem annyira bonyolult.

– Az igazi veszély a szabad etetés, az időjárástól amúgy is megzavarodott vándormadarak közös edényből esznek a házi szárnyasokkal és így terjesztik a betegséget – mondta Csorbai Attila.

Madárháló

Ha a kritikus időszakban fedett helyen etetik a kisgazdaságok a baromfit, már azzal is sokat tesznek a járvány terjedése ellen. A világon nincs annyi megfelelő erősségű madárháló, ami a magyar tyúkudvarok fölé elég lenne, nem beszélve a tanyákról, ahol legtöbbször még rendes kerítés sincs.

(Cikk forrása: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 26. 09:43, szerda | Helyi

Rendhagyó történelemórát tartottak a Gulag Gupvi-ról

A kommunista diktatúra áldozatainak világnapján rendhagyó történelemórát tartottak a félegyházi középiskolásoknak a Városháza dísztermében.

2020. Február 26. 09:00, szerda | Helyi

Tormay Cecile emlékét őrzi a Hattyúház udvarán felavatott dombormű

A mészkő alapokon nyugvó bronz domborművet február 25-én avatták fel a Hattyúház külső udvarán, ahol Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató ismertette a századforduló legnagyobb magyar írónőjének életútját.

2020. Február 25. 20:18, kedd | Helyi

Már nem őröl, de hűen őrzi az emlékeket

Lezárultak a Kiskun Múzeum udvarán magasodó Pajkos-Szabó-féle szélmalom felújítási munkálatai.

2020. Február 25. 13:31, kedd | Helyi

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején.