Városlista
2025. június 17, kedd - Laura

Hírek

2014. November 30. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: origo.hu

Minden harmadik savanyú káposzta ehető

Minden harmadik savanyú káposzta ehető

Az, hogy kevés finom savanyúkáposztát tudtunk összevásárolni a boltokban, nem volt meglepő, az viszont igen, hogy kevés ehetőt találtunk.

Az, hogy kevés finom savanyúkáposztát tudtunk összevásárolni a boltokban, nem volt meglepő, az viszont igen, hogy kevés ehetőt találtunk. Már nem fizikai, egészségügyi értelemben ehetőt, mert úgy nyilván az volt mindegyik, hanem olyat, amit önszántunkból is megvásárolnánk.

Mi az a savanyú káposzta?

A jó öreg Magyar Élelmiszerkönyv szerint olyan természetes savanyítással előállított termék, amelyet a káposzta torzsájának eltávolítása után az egyöntetű, vékony káposztaszeletek tejsavas erjesztésével készítenek. A tejsavas erjesztés mikéntjére ugyan nem térnek ki a könyv derék szerzői, de ezt a káposzta esetében mindenütt ugyanúgy csinálják: sóval. (A tesztelt tételek közül egyben volt valamilyen megmagyarázhatatléan okból tejsav, és végeredmény ismeretében azt kell mondanunk, hogy nem feltétlenül termékeny irány ez az ipari káposzta savanyításban.)

Magyar vagy külföldi?
A kedves olvasó nyilván már meg is írta az európai értelmben vett kommentet, hogy "Gratulálok a "tisztelt" zsorigo (igen, így, kisbetűvel!) "zsurnalisztáinak", megint sikerült lehúzni egy olyan hazai terméket, amiben világelsők vagyunk! :((((( Nem értem, miért van szükség arra, hogy ilyen amatőr, hozzá nem értő emberek írjanak a káposztáról :((", mert arrra számít, hogy megint azzal jövünk, hogy bezzeg a külföldi savanyú káposzták.

Nos, a kedves olvasó ezúttal téved, a helyzet ugyanis az, hogy a tesztbe bekerült külföldi savanyú káposzták is ugyanolyan rosszak, mint a magyarok. Olyannyira, hogy az elfogadhatónak ítélt, "Ach ja" csoportba a két magyar mellé egy német és egy osztrák tudott bekerülni, ami mindenképpen magyar győzelemként könyvelhető el. Az már kevésbé, hogy ezek közül egyik sem volt ún. "igazán jó" káposzta, csak éppen a mezőny ennyire tragikus.

Fehérboros vagy nem fehérboros?
Teljesen mindegy. A savanyú káposztákon nem érződik, hogy tesznek bele (egyébként is: általában 2% körüli mennyiségekről beszélünk, attól meg sokat nem érdemes várni, ugye).

Van olyan jó, mint a házi?
Dehogy van.

Az iparilag savanyított káposzták szinte mindig túlságosan savasak, pedig a jó savanyú káposzta egyáltalán nem attól jó, hogy lemarja a fogzománcot. Volt szerencsénk a tesztelés mellé, a tételek között Takács Lajos séf által házilag készített savanyúkáposztát kóstolgatni amolyan viszonyítási alapként. A természetesen, kellő idő alatt savanyított, jó minőségű káposzta íze enyhe, sokrétű, egyáltalán nem vad, mégis karakteres, savanyú. Nos, ez az, amit egyik bolti termék sem tudott: vagy a könnyünk kicsordult, vagy édes volt a káposzta, középút nuku.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 13. 06:37, péntek | Életmód

Parajd - Román környezetvédelmi miniszter: a magyar felet is értesítik a Maroson érkező sós vízről

A román hatóságok a magyar felet is értesítik a Kis-Küküllőből a Marosba került víz magas sótartalmáról, amely a következő 48 órában is fennmarad, és várhatóan péntek este Nagylaknál éri el a román-magyar határt

2025. Június 11. 07:02, szerda | Életmód

Megjelenik a Leapmotor kínai autómárka Magyarországon

Megkezdi a Leapmotor autómárka értékesítését a Magyarországon az Emil Frey csoport, a Közép-Európa több országában is tevékenykedő autóimportőr cég kínálatában ez lesz az első kínai márka