Városlista
2025. szeptember 16, kedd - Edit

Hírek

2015. Július 19. 08:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: HVG

Mire figyeljünk grillezéskor?

Mire figyeljünk grillezéskor?

Dübörög a grillszezon. Most aztán igazán mindent, amit csak lehet, a rácsra teszünk. A konyha kiköltözik a kertbe, teraszra.

A grillezéssel ilyen tájt még azok is megpróbálkoznak, akik amúgy nem is szeretnek főzni, a sütésről nem is beszélve. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, hiszen bepácolt húsok garmadát, előkészített zöldségcsomagokat, mindenféle szószt kínálnak a szupermarketek, azért nem árt néhány dologra odafigyelni.

A kánikulában inkább szárnyasokat (lebőrözött csirkemell, csirkecomb, pulyka), halat, rákot grillezzünk, kerüljük a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégis vörös húst sütnénk, a legjobb, ha hátszínt választunk.

A grillhúsokhoz a magas vitamin- és rosttartalmú szezonális zöldségeket válasszuk köretnek (paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga, gomba). Fűszerezzük, „pácoljuk” előre a zöldségeket is. Tálaláskor sajtot is kockázhatunk, morzsolhatunk a vegyes zöldköretre, salátára,de ne válasszunk félkemény, kemény, zsíros sajtokat. A legjobb a feta, a mozarella, a kecskesajt.

A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget ad a húsnak, így érdemes az összetevőket átgondoltan válogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik sütéskor a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. Ha szárazpácot választunk (a profik többnyire erre szavaznak), akkor előbb mindig a fűszernövény őrleménnyel, keverékkel kezdjük, és csak utána kenjük be vékony rétegben olajjal a húst. Részesítsük előnyben a magas antioxidáns tartalmú fűszernövényeket: bazsalikom, rozmaring, menta, kakukkfű.

S most néhány „technikai” részlet:
- A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk felügyelet nélkül.
- Vigyázzunk, hogy a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy nyílt lángon való sütés során ne szenesedjen el, égjen meg a hús, mert ilyenkor karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek benne. Inkább süssünk alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről.
- Itassuk fel a húsokból kisült zsírt, hogy a parázsra csöpögve, nehogy fellobbanó lángot okozzon. A grillsütőt tartsuk tisztán, a rácsot mindig takarítsuk le sütés előtt és után is.
- A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, s utána mihamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok.
- Amikor pácolt, fűszerezett húst kivesszük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, ne tálaljuk rögtön, pihentessük fólia alatt 5-6 percig. Ez pont elég idő arra, hogy kikészítsük a grillhúsokhoz az asztalra a különböző szószokat, salátákat, mártogatósokat, köreteket.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 13. 09:25, szombat | Bulvár

Nemes Jeles László Árva című filmjét nevezi az Oscar-versenybe Magyarország

Nemes Jeles László legújabb alkotása, az Árva képviseli Magyarországot jövőre a legjobb nemzetközi filmért járó Oscar-díjért folyó versenyben - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

2025. Szeptember 11. 07:22, csütörtök | Bulvár

Freddie Mercurynak szentel kiállítást jövőre a Magyar Zene Háza

A Queen egykori legendás énekesének, Freddie Mercurynak szenteli jövő tavasszal megnyíló új időszaki kiállítását a Magyar Zene Háza.

2025. Szeptember 10. 07:42, szerda | Bulvár

Hamarosan a mozikban az Ákos portréfilm

Október 16-án mutatják be a hazai mozik Kovács Ákos énekes-dalszerző életéről szóló Ember maradj - Az Ákos-sztori. Eddig. című zenés portréfilmet.

2025. Szeptember 08. 07:14, hétfő | Bulvár

Enyedi Ildikó örül annak, hogy a velencei közönség ráérzett filmje humorára

Lírai alkotásról van szó, de a velencei bemutatókon a közönség értékelte a film humorát, ami azt jelenti, hogy megértette a legmélyét