Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Március 03. 12:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mit ér a perben az autós kamera?

Mit ér a perben az autós kamera?

A forgalmat figyelő fedélzeti kamerákat egyre több országban egyre több autós használja, hogy megvédje igazát, akár a bíróság előtt is.

A forgalmat figyelő fedélzeti kamerákat egyre több országban egyre több autós használja, hogy megvédje igazát, akár a bíróság előtt is. Bár az ilyen eszközök használata személyiségi jogi kérdéseket is felvethet, Magyarországon nincs tiltó jogszabály, azaz saját felelősségre mindenki beszerelheti ezeket a berendezéseket. A felvételek nyilvános megosztása azonban kockázatos lehet, ha ugyanis a videón személyes adatok is vannak, a felvétel készítője perelhető.

Hangyási István, a Mabisz kárrendezési bizottságának elnöke, jogász szerint élesen ketté kell választani, a felvétel készítését és annak felhasználását. Ausztriában például már egy ilyen forgalomfigyelő kamera felszerelése is bűncselekmény, és az első esetben 10 ezer, a másodszor 20 ezer euró a büntetés. Magyarországon a külső forgalmat rögzítő kamera felszerelését semmi nem tiltja, a nagy kérdés a felvételek felhasználása. Ha ugyanis valaki megosztja ezeket a felvételeket a videomegosztó portálokon, jogszerűen csak az információs törvény szem előtt tartásával teheti ezt meg, a felvétel így nem tartalmazhat személyiségi adatokat, nem lehetnek felismerhetőek az arcok, a rendszámok.

Magyarországon ezek a felvételek a kárrendezés, de akár egy polgári per során is felhasználhatók, de csak korlátozással. Ha ugyanis a másik fél nem járult hozzá a felvétel elkészítéséhez, pert indíthat, és a felvétel készítője az új Ptk. szerint sérelemdíjra kötelezhető, úgy, hogy még azt sem kell bizonyítani, mekkora sérelem érte pontosan a felperest. Van ugyanakkor egy olyan legfelsőbb bírósági döntés is – hívta fel a figyelmet a szakember -, amely szerint nem lehet hangfelvétel felhasználását visszaélésnek tekinteni, ha az a felhasználóval szemben elkövetett jogsértéssel kapcsolatos bizonyítás érdekében történik, azaz nem bújhat el valaki személyiségi jogai mögé, ha ezzel bűncselekményt leplez el.

Ez a gyakorlat akár biztosítási ügyekben is működhet, a kárrendezés, illetve egy bírósági vitában is szabad mérlegelés van, és a szakértő, a bíró dönthet úgy, hogy felhasználja ezeket a felvételeket. Oroszországban például, ahol igen alacsony a vezetési kultúra, a viták bevált elrendezése, hogy a kamerák készítette felvétel dönt, nálunk azonban még inkább a térfigyelő kamerák felvételei lehetnek bizonyító erejűek - mondta el a 180 percben a Mabisz kárrendezési bizottságának elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során