Városlista
2025. augusztus 3, vasárnap - Hermina

Hírek

2014. Augusztus 16. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Mit jelentenek az E-k

Mit jelentenek az E-k

Bármihez nyúlunk a boltban, az összetevőit nézve megrémülünk a rengeteg E betűvel kezdődő jelölésektől. Pedig nem mindegyik takar káros anyagot, sőt van, amelyik kimondottan egészséges.

Mit jelent az E? Az élelmiszeriparban használatos adalékanyagot jelölik az Európai Unióban és Svájcban E betűvel. Ezek lehetnek akár teljesen természetes anyagok, vagy szintetikusak, egészségesek, tényleges élettani hatásokkal nem rendelkezők, vagy éppen egyenesen károsak. Minden olyan anyag adalékanyagként kell feltüntetni egy élelmiszeren, melyet önmagában élelmiszerként nem fogyasztunk, függetlenül attól, hogy van-e tápértéke vagy sem. Ilyen anyag lehet egy tartósítószer, színezék, ízfokozó és még sorolhatnánk.

A leggyakrabban a következő E-ket látjuk az élelmiszereken.

E160d: béta karotin
Az A-vitamin előanyaga, szintén színezékként kerül az ételünkbe, italunkba. Erős antioxidáns, elengedhetetlen a bőr és a nyálkahártyák fejlődéséhez és működéséhez.

E220: citromsav
A félig érett citrom levéből állítják elő, semmilyen negatív, ámde különösebben pozitív hatással sincs a szervezetre. Az egyik legártalmatlanabb adalékanyagként tartják számon az élelmiszeriparban.

E967: Xilit (nyírfacukor)
Ez egy természetes eredetű édesítőszer, melyet az emberi szervezet is képes előállítani, illetve zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. Igen divatos rágógumik édesítőszereként is.

E300: aszkorbinsav (C-vitamin)
Az egyik legerősebb antioxidáns, pozitív hatásait jól ismerjük. Az ételekben, italokban tartósítószerként alkalmazzák.

E322: lecitin
Emulgeálószerként van jelen a termékekben, tehát elősegíti a nem keveredő anyagok összekeveredését, mint például a víz és az olaj. A lecitin csökkentheti a koleszterinszintet, és segíthet a máj méregtelenítő folyamataiban is.

E412: guargumi
A guarbab nevű növény magjából állítják elő, a gyógyászatban is használatos, mint hashajtó szer, mivel ez egy emészthetetlen rostanyag. Rossz hírnevét 2007-ben egy dioxinszennyezés okozta, amikor az európai boltok polcaira szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszerek kerültek.

E210 – E228-ig, E234, E235, E249, E250, E251, E252, E280-e283-ig: tartósítószerek
Gyakorlatilag az összes tartósító-adalékanyag bizonyítottan rendelkezik valamilyen az egészségre kifejezetten káros vagy egyenesen rákkeltő hatással. Tejtermékek, leginkább ömlesztett sajtfélék, húskészítmények, csomagolt sütemények és minden olyan élelmiszer, amely alapvetően gyorsan megromlana, gyakran tartalmazza ezen adalékanyagok valamelyikét.

E621-E625-ig: ízfokozók
A rettegett nátrium-glutamátok, amelyek kellemes, már-már függőséget okozó ízt biztosítanak az ételeinknek. Jellemző mellékhatásaik a rossz közérzet, szédülés, fejfájás, vérnyomás-emelkedés, szapora pulzus, bágyadtság és különböző, a központi idegrendszert érintő tünetek, a teljesség igénye nélkül. Gyakorlatilag bármilyen élelmiszerben találkozhatunk velük: rágcsálnivalók, csipsz, felvágottak és egyéb húskészítmények, tasakos ételek, ételízesítők, fűszerkeverékek és pácok a leggyakoribb források.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 01. 08:47, péntek | Életmód

Svábhegyi Csillagvizsgáló: újra megfigyelhető lesz a Perseidák meteorraj

A Perseidák meteorraj augusztus 12-én hajnalban éri el maximumát, óránként 50-70 hullócsillaggal -

2025. Július 31. 07:47, csütörtök | Életmód

Csalók élnek vissza az OTP Bank egyik vezetőjének nevével

Az OTP Bank egyik vezetőjének nevével visszaélve, magukat rendőröknek kiadó csalók videóhívásban keresik meg az ügyfeleket, hogy pénzt szerezzenek tőlük - hívta fel a figyelmet a pénzintézet szerdán.

2025. Július 30. 07:35, szerda | Életmód

26 millió forintos kormányzati támogatást kaptak a vízimentők

A korábbinál magasabb, 26 millió forintos kormányzati támogatást kapott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) - közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden Alsóörsön.