Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. November 29. 08:18, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Műlencse. De mi is ez valójában?

Műlencse. De mi is ez valójában?

A szürkehályog-műtét ma már rutinműtétnek számít a látás helyreállításában.

Az eljárás során az elhomályosult természetes szemlencsét egy mesterséges lencsére, műlencsére cserélik. Az érintettek különböző típusok körül választhatnak, érdemes tehát tisztában lenni, hogy mi is az a műlencse, hogyan működik és melyik milyen előnyökkel jár.

Az emberi szemlencse tiszta fehérjéből és vízből áll, és a pupilla mögött helyezkedik el. A szemlencse a fényt a retinára fókuszálja, amely utána tovább küldi az agyba. Ahogy az idő előre halad – kinél lassabban, kinél gyorsabban, a szemlencse rugalmasságában, a fehérjeszerkezet állapotában változás áll be, így a szemlencse egyes részei zavarossá válhatnak. Ezeken a szemlencsén kialakult úgynevezett homályokon a beeső fény megakad, szétszóródik, így nem egy pontban találkoznak a fénysugarak, és az ideghártyát is kevesebb fény éri el. Ez az elváltozás elmosódottá teheti környezetünk észlelését, vagy mindennek egy barnás-szürkés árnyalatot adhat. Ezt nevezzük szürke hályognak.

A műlencse egy speciális anyagból készült implantátum, a szemlencse mesterséges pótlására szolgál. A szürke hályog kezelésére szolgáló műtét fontos része.

Hogyan válasszunk műlencsét?

A megfelelő műlencse kiválasztása nehéz döntés lehet egy laikus számára, így mindenképpen szakavatott segítség – szemorvos kell a megalapozott döntés meghozatalához, amely a legjobban illik a beteg életmódjához. Az ehhez kapcsolódó kérdések segíthetnek a döntésben.

Milyen típusú lencsék vannak?

A monofokális műlencséket úgy tervezték, hogy egy adott távolságból a lehető legjobb látást biztosítsák. A legtöbb ember, aki ilyen egyfókuszú műlencsét választ, annak csak egy adott távolságtartományban (jellemzően távolra) biztosítható az éles látás, a közeli feladatokhoz olvasószemüvegre lesz szüksége a továbbiakban. A monofokális műlencséket évtizedek óta használják a műtét során, a legnépszerűbb típusok.

Az úgynevezett presbiópiakorrekciós műlencsékkel, mint például a multifokális, trifokális vagy nyújtott fókuszú műlencsék, több látótávolságban is jó látás érhető el, így a beteg akár teljesen el tudja hagyni a szemüveg mindennapos használatát mind az olvasószemüveg, mind a progresszív szemüveglencse tekintetében. Ezeket a műlencséket úgy fejlesztették ki, hogy azok a fiatalkori látásához megközelítő látásélményt nyújtsanak, így a hétköznapi tevékenységek újra problémamentesek lehetnek. Azt azonban mindenképp érdemes mérlegelni, hogy a szemüveg nélküli olvasás és egyéb feladatok elvégzésének képessége személyenként változik, így alapos vizsgálatoknak és egyeztetésnek kell megelőznie a választást.

A közelre vagy a távolra látás a meghatározó?

Mindenképp érdemes végiggondolnunk a műlencse kiválasztása előtt, hogy életünk legfontosabb tevékenységeihez a közelre vagy a távolra látás a fontosabb. Amennyiben sok időt töltünk a számítógép vagy egyéb digitális eszközök előtt, munkánkhoz elengedhetetlen feltétel az éles közeli látás, vagy egyszerűen csak szeretünk szemüveg nélkül olvasni, akkor az egyik lehetőség az, hogy a monofokális műlencsét a műtét során közellátásra állítják be, a távollátást igénylő feladatokhoz – például a tévénézéshez vagy vezetéshez pedig továbbra is szemüveget viselünk.

Gyakran vezetünk éjszaka?

Ha elengedhetetlen számunkra az éjszakai vezetés, érdemes elkerülni a multifokális lencséket. Előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a tükröződés, fényudvarok kialakulása a fények körül vagy a kontraszt elvesztése. Ez különösen igaz éjszaka vagy gyengén megvilágított helyeken. A legtöbb ember viszonylag könnyen alkalmazkodik ezekhez a hatásokhoz, ám azok, akik gyakran vezetnek éjszaka, talán jobban boldogulnak egy monofokális műlencsével.

A szaruhártya formája is fontos szempont lehet

Előfordul, hogy a szaruhártya nem egyenletesen ívelt, hanem az egyik ív hosszabb, mint a másik. Ez torzíthatja a közeli és távoli tárgyak észlelését egyaránt. Ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell venni a legjobb műlencse kiválasztásakor.

Más szembetegségekkel is küzdünk?

A multifokális műlencsék általában nem ajánlottak glaukóma, makuladegeneráció vagy más szembetegség miatti látásvesztésben szenvedőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:28, péntek | Helyi

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

2023. Február 03. 11:55, péntek | Helyi

Megnyílt Sáros Miklós kiállítása

2023. Február 02. 17:00, csütörtök | Helyi

Hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja a telet a mohácsi busójáráson

A tervek szerint rekordszámú, 2200 maskarás és 70 busócsoport vesz részt a hagyományos mohácsi téltemető, tavaszköszöntő népszokáson.

2023. Február 02. 16:39, csütörtök | Helyi

Jelentős infrastruktúrafejlesztéssel lép előre egy dél-alföldi térség

Egészségesebb környezetet teremtenek egy Bács-Kiskun vármegye délkeleti részében található város és környezete lakóinak, a projektben az Euroaszfalt és a Betonútépítő is dolgozik.